7 razloga zbog kojih vam čišćenje kuće traje duže nego što treba

0

Čišćenje kuće ni vama sigurno nije jedan od omiljenih načina na koji želite da provodite slobodno vrijeme. I baš zbog toga biste trebali da provjerite da li sve radite kako treba ili pogrešnom taktikom produžavate vrijeme za čišćenje. Donosimo sedam najčešćih razloga zašto je čišćenje teže nego što bi trebalo da bude te šta da uradite kako biste ispravili te greške.

 

  • Ne čistite odmah. Da li znate kada je najbolje vrijeme za čišćenje tuš kabine ili kade? Naravno, odmah nakon tuširanja, dok je sve još uvijek mokro. Isto vrijedi i za kuhinju – uporedo sa pripremom hrane, perite suđe koje ste isprljali te nakon jela, takođe, sve odmah sklonite i operite. Kad god ste u mogućnosti iza sobe sklonite sve stvari kako ne biste pravili nepotrebni nered.
  • Koristite prostoriju u svrhe za koje nije namijenjena. Ako jedete u spavaćoj ili dnevnoj sobi, vi u nju unosite stvari koje tu ne pripadaju i najčešće ih odmah ne sklanjate za sobom. Samim tim pravite nered koji kasnije morate da raščišćavate.
  • Prašina. Da li se izuvate prilikom ulaska u kuću? Da li su prozori otvoreni, a u komšiluku se pravi nova zgrada? Normalno je da se vaš dom puni prašinom, ali uvijek ako ste u mogućnosti, pokušajte da spriječite nepotrebno prljanje.
  • Ne koristite adekvatne proizvode za čišćenje. Ne pretjerujte sa nabavkom alata i sredstava za čišćenje, uzmite samo ono što je potrebno. Svaka domaćica trebalo bi da ima kvalitetnu metlu i usisivač. Sredstva za čišćenje koja možete napraviti sami kod kuće mnogo su djelotvornija, ali i zdravija za vašu kožu. Prašinu sa ravnih površina najlakše ćete očistiti maramicama za sušilicu, a filterima za kafu možete prati prozore i ogledala.

 

  • Niste dovoljno efikasni. Da li trošite previše snage i energije sklanjajući po kući te konstantno se vraćate po nešto što vam je ostalo u nekoj drugoj sobi? Potrebno je da sve nosite sa sobom pa čak i kesu za smeće. Tako će vam sve biti na dohvat ruke. Napravite plan prije nego što “napadnete“ prljavštinu u svom domu: počnite od najudaljenijeg ćoška u prostoriji pa čistite sve do ulaznih vrata. Od vrha pa do dna. I čistite sobu po sobu. Ne počinjite sa novim zadatkom dok ne kompletirate nešto što ste već započeli.
  • Nemate raspored. Da li znate šta dodatno otežava čišćenje? To što ne čistite redovno te svaki put morate čistite duplo više. Odvojite malo vremena te napravite raspored čišćenja. Primjera radi, ponedjeljkom usisajte, utorkom perite veš, vikend ostavite za pranje prozora i slično. U suštini, napravite onakav plan kakav vama najbolje odgovara. Na ovaj način ćete stvoriti naviku da redovno čistite te će kuća uvijek biti uredna.
  • Nije vam zabavno dok čistite. Pustite muziku i plešite dok brišete prašinu. Stavite slušalice i učite strani jezik dok usisavate. Primijetićete da je čišćenje sada mnogo lakše i zabavnije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info