7 karakteristika emocionalno snažnih žena

0

Emocionalno snažne žene efikasnije izlaze na kraj sa stresom svakodnevnog života te se brže oporavljaju od kriza i izazovnih situacija kada se one pojave. Pošto se emocionalna snaga ne odnosi na unutrašnje sposobnosti preživljavanja neke osobe, da li možemo precizno procijeniti internu hrabrost i istrajnost osobe na osnovu onoga što vidimo spolja?

Popularna kultura često opisuje emocionalno snažne žene kao tihe, stoičke tipove koji se nikada ne žale i čije je emocionalno izražavanje tokom krize ograničeno na stiskanje brade ili pesnica ili u dramatičnim pogledima ka horizontu. Svi znakovi emocionalnog “curenja” (primjera radi, izražavanje emocionalnog stresa na bilo koji način) često se posmatra kao dokaz da žena ima teškoće da se suoči sa problemima i da nije emocionalno jaka.

Takve ideje ne samo da su netačne već su i veoma velike zablude. Emocionalna snaga nema skoro nikakve veze sa ravnodušnošću, a još manje sa trenutnom reakcijom. Emocionalna snaga je nešto što se može ocijeniti tokom vremena. Po definiciji, to podrazumijeva sposobnost žene da se nosi sa izazovima i da ih uspješno savlada, a ne kako će reagovati u bilo kojem trenutku.


Shodno tome, mnoge od nas imaju tendenciju da pogrešno misle o sebi u teškim i izazovnim situacijama. Ako emotivno reagujemo na izazovne situacije, često ćemo sebi “prikačiti” etiketu da smo “slabe” iako nam je namjera da istrajemo i krenemo naprijed ili čak iako vjerujemo da će se na kraju sve uspješno završiti.

Suze su obično znak razočarenja i frustracije, nikako poraza. Ono u šta vi vjerujete, kada je riječ o vašim budućim uspjesima i koliko se obeshrabreno osjećate dugoročno, daleko je važnije od toga kako će vaši suzni kanali reagovati na pritisak i loše vijesti.

Pitate se jeste li emocionalno snažni? To možete procijeniti na sljedećih sedam načina.


Emocionalno snažne žene:

  1. manje su obeshrabrene zbog neuspjeha i razočarenja
  2. prilagodljivije su promjenama
  3. u stanju su da prepoznaju i izraze svoje potrebe
  4. fokusiraju se na zaobilaženje prepreke umjesto na samu prepreku
  5. mogu naučiti iz grešaka i kritika
  6. imaju tendenciju da vide širu sliku u izazovnim situacijama
  7. u stanju su da se brže oporave od emotivnih rana, kao što su odbacivanje i neuspjeh.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info