8 malih navika koje vam kradu sreću

0

U konačnici postajete ono što neprestano radite. Ako vam vaše navike ne pomažu, one vam i ne čine dobro. Ukoliko tim navikama dopustite da vam ne čine dobro one će vam krasti srećne trenutke do zadnje sekunde.

Fokusiranje na sve druge osim na sebe


Nemojte biti zadovoljni uspješnim pričama drugih ljudi, a da zaboravite da se fokusirate na svoju sopstvenu. Razvijte svoju priču i oživite je. Imate sve što vam je potrebno da postanete ono za šta ste sposobni da postanete. Nevjerovatne promjene desiće se kada odlučite da preuzmete kontolu nad vašim životom. To znači da trebate odbiti da drugi misle, govore i odlučuju u vaše ime.

Čekanje na savršeni trenutak


Nemojte se pridržavati zablude ili mita o “savršenom trenutku”. Trenuci nisu savršeni već su ono kakvima ih vi napravite. Toliko ljudi čeka da se zvijezde usklade samo da bi uradili one stvari koje su odavno trebali. Savršen trenutak, savršena prilika, savršeno stanje uma i tako dalje… Probudite se! Pomenuta stanja savršenstva su zablude – ona ne postoje!

Gajenje osjećaja mržnje


Takvi osjećaji mogu vam se obiti o glavu i preuzeti kontrolu nad vama. Zaboravljate zašto mržite, šta mrzite i koga mrzite – mrzite samo zbog pukog osjećaja mržnje. Na kraju, prirodno, počinjete da mrzite i sebe.

Zaokupljenost brigama i strahovima


Jednom kada se osvrnete na svoj život shvatićete da se većina (ako ne i skoro svi) vaših briga i strahova nikada nije obistinila i da su bili u potpunosti neosnovani. Pa zašto se ne probuditi i shvatiti to sada, ovog momenta? Kada se osvrnete na proteklih nekoliko godina, koliko mogućnosti za radost ste uništili zbog nepotrebnih briga i negativnosti? Iako ne postoji ništa što možete uraditi po pitanju izgubljenih radosti, postoji mnogo toga što možete uraditi vezano za one koje tek trebaju da vam se dese.

Stalno traženje prolaznog zadovoljstva


Postoje dvije vrste zadovoljstva u životu – prolazno i trajno. Prolazno potiče od trenutaka materijalne udobnosti, a trajno se postiže postepenim rastom vašeg uma. Na prvi pogled može biti teško da razlikujete jedno od drugog, ali kako vrijeme prolazi postaje jasno vidljivo da je trajno zadovoljstvo daleko superiornije i važnije od trenutnog. Ono nastaje kroz životne uspone i padove, jer kroz njih vaš um ostaje samopouzdan i miran.

Ostajete s nekim ko vam nanosi bol


Ponekad morate da odete od ljudi, ne zato što vama nije stalo do nih već zbog toga što njima nije stalo do vas. Kada vam neko stalno nanosi bol, prihvatite činjenicu da toj osobi nije stalo do vas. Nemojte ni pokušavati da takve osobe impresionirate na bilo koji način. Ne trošite više nijednu sekundu vašeg vremena da im dokažete bilo šta. Nemate šta da dokazujete. Ne provodite vrijeme razmišljajući o njima nikad više.

Pretjerano pojačavate značaj fizičke privlačnosti


“Zaluđivati” se nekim samo zbog njegovog spoljašnjeg izgleda isto je kao da birate omiljenu hranu zbog njene boje, a ne ukusa. Priznaćete, to nema nikakvog smisla.

Zadržavanje na teškoćama


Loš dan samo je loš dan. Vremena nedaća neminovno će uticati na uslove u kojima živite i radite, ali ne morate dopustiti da utiču na vašu ličnost i pravac koji ste izabrali u životu. Neuspjehe primite k znanju te im se prilagodite, ali nemojte ih širiti čineći ih većim dijelom vašeg života. Svaki dan donosi nove lekcije i nove mogućnosti. Uvijek postoji način da napravite novi korak na putu koji ste izabrali.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info