10 super jednostavnih ideja za dekorisanje spavaće sobe uz pomoć tapeta

0

Kada malo bolje razmislite, nije toliko teško urediti zidove spavaće sobe. Poenta je da vama u toj sobi bude ugodno, da se odmorite, ali da istovremeno ona odražava vašu ličnost i jedinstvenost. Donosimo deset super jednostavnih načina kako da uz pomoć modernih tapeta postignete upravo to.

 

Odvažna kombinacija boja i printova

 Uzmite više različitih tapeta te ih isijecite na veće komade. Nasumično ih zalijepite stvarajući izgled stare zakrpljene prostirke. Iako su uzorci različiti, ipak ne biste trebali pretjerivati sa bojama. Dvije do tri boje slične jačine sasvim su dovoljne. Ako želite da soba izgleda dramatičnije, povećajte broj uzoraka, ali i boja.

 

Iskoristite i najzavučeniji dio prostorije

 Pretvorite udubljenje u zidu u funkcionalni dio prostorije. Oslikajte mural ili zalijepite tapetu, dodajte par polica  pa čak i sto  te napravite mjesto za šminkanje ili mjesto za popodnevno čitanje (ili surfanje internetom).

 

Odlučite se za ogromni cvjetni print

 Osvježite spavaću sobu sa prilično velikim cvjetnim printom. Nećete pogriješiti ako kompletnu sobu obložite tapetama sa ovim uzorkom. Međutim, morate voditi računa da ne pretjerujete sa jakim bojama koje bi u tom slučaju jednostavno “progutale“ svaku površinu. Kombinacija nježno zelene i bijele boje pružiće osjećaj smirenosti te ćete se u ovakvoj sobi osjećati veoma ugodno.

 

Neutralni print

 Ako njegujete rustikalni stil uređenja, onda je ovo pravi izbor za vas. Klasični damast sa proporcijama velikih razmjera u fokusu je ove sive spavaće sobe. Visoke tavanice sa zavjesama do poda izdužiće zidove te će uzorak na njima biti manje dominantan. Ostatak sobe uredite suptilnije koristeći hladno sivu i snježno bijelu nijansu te obavezno ubacite klasični namještaj.

 

Poigrajte se sa bojama i oblicima

 Stvorite dramatični izgled zida tako što ćete iznad kreveta staviti pozadinu sa širokim prugama. Ovaj uzorak odličan je ako želite da promijenite kompletni izgled sobe. Ako sobu želite vizuelno da proširite, linije postavite horizontalno. Kombinacija sive i jarko ružičaste boje odlična je za osobe koje se ne plaše da u spavaću sobu unesu malo više živosti. Plavi jastuci i lampe daće završni pečat ovoj modernoj “priči“.

 

Relaksirajuća siva boja

 Soba ne mora da bude prešarena da bi izgledala zanimljivo. Nekada je sasvim dovoljno da je suptilno uredite koristeći nježne nijanse sive i krem boje koje djeluju opuštajuće. Ne plašite se da koristite isti uzorak kao na slici, ali vodite računa da nastavite sa istom paletom boja i na namještaju, posteljini i detaljima.

 

Udobni gypsy stil sa cvjetnim printom

 Gypsy stil ili hipi glamur sigurno je najveseliji i najudobniji način da uredite spavaću sobu. Uz ove intenzivne boje cvjetnih tapeta, obavezno obratite pažnju na unošenje ravnoteže u sobu. Idealno će se složiti uz svijetle zidove, ali i pod, tavanicu te posteljinu. Za kraj, izaberite neku od boja sa tapete te ubacite jastuke ili prekrivače u istoj nijansi.

 

Retro je uvijek in

 Malo koji zid će privući više pažnje nego neki poput ovog. Tapeta sa retro printom idealna je za središnju tačku svake savremene spavaće sobe. Takođe, možete i napraviti mural (slika nacrtana na zidu ili nekoj drugoj većoj trajnoj podlozi) te ga postaviti iznad kreveta kako bi soba zablistala na najbolji mogući način.

 

Moderna soba za vaše tinejdžere

U potrazi ste za inspiracijom kako da uredite sobu vaše tinejdžerke? Ne tražite dalje, jer ova samolijepljiva tapeta idealan je izbor za vas. Ovaj interesantni uzorak najbolje će ići u kombinaciji sa bijelim zidovima i što svjetlijim podom. Izaberite namještaj visokog sjaja ili ispoliranog hroma te dodajte nekoliko tirkiznih ili ružastih detalja kako biste “razbili“ ove savršeno uklopljene boje.

 

Priuštite sebi luksuz

Unesite luksuzni izgled hotelske sobe i u svoj dom sa tapetom svilenog efekta. Metalik boja  visokog sjaja  podići će vašu spavaću sobu na mnogo viši nivo. Dodajte detalje i namještaj u nijansama bež, braon i zlatne boje kako biste stvorili nenametljivi izgled raskoši i luksuza.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info