5 biljaka za koje kozmetička industrija ne želi da znate, a možete ih uzgajati u sopstvenom vrtu!

0

Mnoge biljke koje uzgajate u vrtu, osim što ga čine ljepšim, istovremeno blagotvorno djeluju na vaše zdravlje i ljepotu. Većina njih ima primjenu u kozmetičkoj industriji, ali se to često krije. Donosimo pet najsvestranijih biljka koje bi svaka žena trebala da ima u svom vrtu.

 

Aloe vera

 Aloe vera je biljka koju svako treba da ima u svom domu. Bogata je antioksidansima koji pomažu pri ublažavanju opekotina nastalih od sunca zbog čega je i jedan od glavnih sastojaka u kremama koje se koriste nakon sunčanja. Ako imate problematičnu kožu sklonu aknama, redovno koristite ekstrakt aloe vere tako što ćete ga direktno stavljati na problematična mjesta. Isto tako, ako imate osjetljivu kožu ko joj ne odgovaraju sredstva koja obično koristite za skidanje šminke, pokušajte sa gelom ove biljke.
Bonus: Ova moćna biljka je i više nego jednostavna za održavanje te sve što je potrebno jeste da je zalijevate jednom sedmično.

 

Zova

 Ova žbunasta biljka  najčešće se koristi u medicinske svrhe, ali isto tako i za njegu kože. Ulje zove koristi se za ublažavanje osipa na koži te bržeg zarastanja ožiljaka. Takođe, ovo ulje sadrži antioksidanse koji djeluju kao sredstvo protiv starenja pa se zbog toga i koristi prilikom prirodnih tretmana za njegu kože.

 

Zeleni čaj

 Zeleni čaj uvijek je tu kada treba da se ublaži prehlada ili bol u stomaku. On se pije i ljeti i zimi te predstavlja idealno osvježenje i okrepljenje za vaš organizam. Ali on takođe može biti veoma koristan za uljepšavanje i njegu tijela. Ako imate perut ili vam opada kosa ( ili možda želite da kosi vratite prirodni sjaj), kosu redovno ispirajte zelenim čajem. Ohlađenu tekućinu možete koristiti i umjesto tonika za čišćenje lica ili kao masku protiv tamnih kolutova ispod očiju.

 

Vještičija lijeska

 Pozitivna svojstva ove predivne biljke neobičnog imena sigurno će vas iznenaditi. Smatrajte je svojim najboljim prijateljem u borbi protiv neugodnih akni. Sredstva protiv akni često mogu biti jaka i iritantna za kožu, ali vještičija lijeska djeluje protivupalno i ublažuje sve iritacije kože. Sok od jednog limuna pomiješajte sa malo ekstrakta ove biljke i vode kako biste napravili tonik. Ova moćna kombinacija ukloniće ožiljke nastale od akni te vašem licu vratiti onaj prirodni sjaj.

 

Matičnjak

 Biljka, čiji miris neodoljivo podsjeća na miris limuna, ne samo da će ukrasiti vašu baštu, nego će i ublažiti bol i otok nastao usljeda ugriza insekata. Matičnjak sadrži feruličnu kiselinu koja štiti kožu od oštećenja. Takođe, mast od matičnjaka koristi se za ublažavanje opekotina i liječenja manjih rana.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info