Trudnoća: 10 faktora koji mogu uticati na plodnost žene

0

Većini žena je poznato da se plodnost smanjuje sa godinama odnosno kako starimo, ali i tokom najplodnijih (i inače najzdravijih) godina, životni stil i vanjski faktori mogu imati dramatično ogroman uticaj na šanse za začeće.

Žene koje žele da povećaju šanse za trudnoću često ne znaju na koje stvari trebaju pripaziti. Donosimo nekoliko faktora koji mogu (ali ne moraju) uticati na plodnost žene.

Gojaznost


Istraživanja pokazuju da suvišni kilogrami mogu uticati na proizvodnju hormona i otežavati začeće. Što više suvišnih kilograma žena ima to se povećava i tendencija od smanjenja funkcionisanja jajnika.

Premršavost


Baš kao što višak masnoća može uticati na plodnost tako može i njihov manjak. Žene sa veoma niskim indeksom tjelesne mase (BMI) imaju manjak leptina, hormona koji kontroliše glad i osjećaj sitosti. Nizak nivo leptina utiče na odsustvo menstrualnog ciklusa.

Održavanje zdrave tjelesne težine jedna je od najbitnijih stvari koje žena može uraditi kako bi povećala šanse za začeće.

Genetika


Koliko je godina vaša majka imala kada je prolazila kroz menopauzu? Ukoliko je kod nje menopauza počela rano, najvjerovatnije će se i vama desiti rano.

Žene se rađaju sa određenim brojem jajašca, a postoje i određeni genetski faktori usljed kojih se žena rađa sa više ili manje jajašca i usljed kojih kod nekih žena dolazi do njihove brže “potrošnje” nego kod drugih.

Hemikalije


Izloženost zagađivačima, pesticidima i industrijskim jedinjenjima može smanjiti mogućnost para za reprodukciju za 29%. Pored toga, istraživanja pokazuju da petnaest “uobičajenih” hemikalija mogu uticati na nastanak rane menopauze kod žena.

Ove hemikalije uključuju devet tipova polihlorovanih bifenila, tri vrste pesticida, dva oblika plastike koji se nazivaju ftalati (najčešče su zastupljeni u proizvodima za ličnu njegu i kozmetičkim proizvodima, kao što su parfemi i lakovi za nokte) i toksin furan, nusproizvod industrijskog sagorijevanja.

Pušenje


Ova navika može štetiti razvoju fetusa, ali i smanjiti šanse za začeće. Pušenje uzrokuje do 13% svih slučajeva neplodnosti. Duvanski dim remeti hormone i oštećuje DNK i kod žena i kod muškaraca.

To ne mora biti “teški” oblik pušenja – čak i žene koje umjereno praktikuju ovu naviku ili koje su pasivno izložene duvanskom dimu imaju poremećenu endokrinu funkciju te se mogu suočiti sa raznim problemima kada je riječ o začeću.

Alkohol


Ne postoje dokazi da par pića sedmično može uticati na plodnost, ali doktori upozoravaju na opijanje (što je više od jednog pića dnevno za žene) koje se povezuje sa povećanim rizikom od poremećaja ovulacije.

Takođe, bitno je da znate da konzumiranje alkohola u ranim stadijima trudnoće može uticati na prijevremeni porod.

Ekstremno vježbanje


Vježbanje vam pomaže da imate energije te da budete snažni, zdravi i vitki – sve navedeno veoma je važno kada pokušavate da ostanete u drugom stanju.

Međutim, ne treba pretjerivati, jer to može imati negativan uticaj na ovulaciju. Istraživanja pokazuju da žene koje se podvrgavaju energičnom treningu više od pet sati sedmično imaju poteškoća da zatrudne.

Oboljenja štitne žlijezde


Poremećaji štitne žlijezde mogu doprinijeti problemima kod ovulacije i trudnoće. Svjetski zdravstveni stručnjaci preporučuju test na preaktivan ili nedovoljno aktivan rad štitne žlijezde ženama koje imaju poteškoća da ostanu u drugom stanju.

Druga zdravstvena oboljenja


Zdravstveni problemi kao što su sindrom policističnih jajnika, endometrioza i fibroidi materice mogu uticati na šanse koje žena ima da zatrudni i na uspješno “iznošenje” trudnoće do kraja.

Žene sa autoimunim poremećajima (kao što su lupus ili reumatoidni artritis) mogu imati problema sa začećem, jer njihovo tijelo može “odbiti” oplođenu jajnu ćeliju ili “napasti” spermu partnera.

Polno prenosiva oboljenja


Polno prenosive infekcije, kao što su hlamidija i gonoreja, mogu izazvati zapaljensku bolest male karlice i uzrokovati probleme sa plodnošću, čak i godinama nakon što ih je žena dobila. Zapravo, hlamidija može uzrokovati oštećenja jajovoda bez bilo kakvih drugih simptoma.

S druge strane, važno je napomenuti da vaginalne infekcije (kao što je gljivična infekcija) nemaju uticaj na plodnost.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info