Psihologija: 10 znakova da ste ličnost Tipa A (i šta to znači za vaše zdravlje)

0

Skovan kasnih pedesetih godina prošlog vijeka, izraz ličnost Tipa A nastao je kada je kardiolog Mejer Fridman primijetio odnos između učestalosti srčanih oboljenja i tipova ličnosti – naime, da oni koji pate od srčanih oboljenja takođe imaju tendenciju da su, prema njegovoj procjeni, ličnosti koje su nestrpljive, nervozne i često izložene višem nivou stresa. Sledećih deset znakova pokazuju da ste ličnost Tipa A, a samim tim i skloniji srčanim oboljenjima.

 

  • Čekanje u redovima lagano vas ubija. Ličnost tipa A duboko je iznervirana bilo čim što usporava njen napredak ili bespotrebno sprečava da obavi ono što je naumila – čekanje u redovima ono je što ih “izbacuje iz cipela”, jer ne mogu ništa uraditi po tom pitanju.
  • Opisuju vas kao perfekcionistu, radoholičara, osobu koja je previše fokusirana na uspjeh ili sve navedeno. Ličnost tipa A ima tendenciju da ide ruku pod ruku sa perfekcionizmom i radoholičarstvom – karakteristikama koje su usko vezane i uglavnom vođene razmišljanjem o postizanju ciljeva i intenzivne želje za uspjehom.
  • Grickate nokte ili škripite zubima. Tip A skloniji je nervoznijem načinu ponašanja, od čega su najistaknutiji grickanje noktiju, škripanje zubima i vrpoljenje.
  • Ozbiljno se plašite gubljenja vremena. Zaglavili ste u saobraćaju? Zarobljeni ste u čekaonici ambulante? Sa vašom prirodnom nestrpljivošću i nesklonosti ka gubljenju vremena, imate tendenciju da vas čekanje veoma frustrira. Malo stvari vas može iznervirati i podići vam pritisak kao što je to gubljenje vremena, bilo ono prouzrokovano od strane drugih ili vašom krivicom.
  • Veoma ste savjesni. Možete biti nervozni i pod stresom češće od drugih, ali to je zato što vam je zaista stalo da nešto uradite kako treba i na vrijeme. U svim aspektima vašeg života, važno vam je da ostanete na vodećoj poziciji i da se postarate da je sve odrađeno fer i korektno – bez ijedne greške. Kao takvi, obično se prvi sjetite rođendana ljudi do kojih vam je stalo, planirate i do nekoliko mjeseci unaprijed te se pobrinete da su svi srećni i zadovoljni.

  • Često prekidate druge dok pričaju. Naravno nenamjerno – imate dobre namjere i stalo vam je do mišljenja drugih ljudi. Ipak, uvijek imate tendenciju da prijatelje i poznanike prekidate usred rečenice, jer želite da istaknete svoje mišljenje i da produbite temu razgovora.
  • Teško vam je da zaspite. Tip A ima tendenciju da se duže zadržava na problemima, brigama i frustracijama, s ciljem pronalaženja adekvatnog rješenja, usljed čega je osobama ovog tipa teže da utonu u san.
  • Više energije usmjeravate u karijeru nego u veze. Kao Tip A, vaša prirodna tendencija je fokusiranje na mjerljiva dostignuća, kao što su povišice i unapređenja. Iako su vam veze veoma važne, činjenica je da vam je uspjeh ipak malo važniji.
  • Odmaranje vam može biti teška zadaća. Za osobu koja je orijentisana na postizanje ciljeva, vrijeme za opuštanje može vam biti prilično neprirodno – na kraju, vaša glavna parola glasi: “Vrijeme je novac”. Da biste zaista odmarali, u većini slučajeva na odmor gledate kao na još jedan cilj koji je potrebno ispuniti.
  • Imate nizak prag tolerancije za nekompetentnost. Tradicionalno, Tip A najčešće se opisuje kao ljuta i neprijateljski raspoložena ličnost, ali psiholozi osporavaju da je predispozicija za neprijateljstvo zaista dio ove jednačine. Ipak, slažu se da je Tip A iznad svega orijentisan na ostvarivanje ciljeva što znači da mogu biti manje popustljivi u odnosu na druge kada im se nešto nađe na tom putu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info