9 načina da vam kuća što duže ostane čista i uredna

0

Nemoguće je cijelu kuhinju uviti u aluminijsku foliju kako se ne bi isprljala. Ili, zabraniti kućnim ljubimcima da ne ostavljaju dlake svuda po kući. Prije nego što pošaljete cijelu porodicu (pa čak i mačku) da živi kod vaše majke, pokušajte sa sljedećim strategijama.

Sredstva za čišćenje


Umjesto da sve držite na jednom mjestu, rasporedite sredstva svuda po kući. Sprej za staklo i papirne ubruse držite u kupatilu kako bi vam uvijek bili na dohvat ruke. Magične krpe ostavite u kuhinji tako da radne površine očistite odmah nakon što ih zaprljate. Na ovaj način ćete sigurno uštediti na vremenu.

Tepih


Ako nemate običaj da se izuvate u kući, sigurno tepih perete bar jednom mjesečno. A to nije nimalo lak posao. Zaštitite ga tako što ćete preko njega staviti ukrasne staze koje su mnogo lakše za održavanje od glomaznih tepiha.

Otirač za noge


“Ostavite što više prljavštine na ulaznim vratima“, trebalo bi da bude i vaš moto. Mali trik za rješavanje ovog problema jeste da na ulaz, sa obje strane vrata, stavite po jedan otirač. Na taj način ćete skupiti duplo više prljavštine nego obično te će je mnogo manje završiti u kući.

Pribor za ručavanje


Još jedan neobičan način da kuća izgleda uredno jeste da sto u trpezariji uvijek bude postavljen za ručavanje. Naime, ako je prazan, često na njemu završi “brdo“ računa, ključeva i novina, jer vas velika, prazna površina prosto mami da na njoj ostavite štogod vam padne na pamet. Međutim, ako je postavljen ni vi ni vaši ukućani nećete imati potrebu da ga zatrpavate nepotrebnim sitnicama. Pokušajte!

Svaka stvar treba da ima svoje mjesto


Potrudite se da pronađete adekvatno mjesto za svaku stvar u vašem domu te da svoje ukućane upoznate sa tom odlukom. Organizujte se tako da svaki put, nakon upotrebe, stvar vratite na njeno mjesto. Na taj način ćete spriječiti stvaranje nereda, a samim tim ćete imati mnogo manje stvari za čišćenje.

Nabavite ručni usisivač


Da bi vam usisavanje postalo manje naporno, nabavite mali ručni usisivač. Uštedićete na vremenu te veoma brzo očistiti mrvice od ručka ili dlake kućnih ljubimaca.

Provjetravanje


Nemojte ostavljati prozore predugo otvorene, a posebno ako živite “pored puta”, jer će se po kući svakodnevno skupljati velika količina prašine.

Čarape


Da li postoji dom u kojem su svim ukućanima sve čarape na broju? Teško! Ponekad vam se čini kao da ih mašina za veš jednostavno “proguta”. Nabavite kese za prljavi veš (ili korpe) u koje ćete odlagati (i vi i vaši ukućani) samo čarape. Na ovaj način vaše čarape uvijek će biti na broju.

Riješite se nepotrebnih stvari


Zasučite rukave i napravite selekciju. Riješite se svega što ne koristite ili je dotrajalo. I zapamtite: više stvari – više prašine, a samim tim i više čišćenja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info