7 grešaka koje pravite prilikom čišćenja vašeg doma

0

Nepravilno brisanje prašine, pranje posuđa ili usisavanje može dodatno produžiti vrijeme koje vam je obično potrebno za čišćenje. Iskoristite sledećih sedam savjeta kako biste uštedili na trudu i vremenu.

 

Nepravilno slažete escajg u mašinu za pranje suđa

Viljuške obavezno okrenite prema gore kako se pod pritiskom i toplotom ne bi savile. Međutim, kašike i noževe složite tako da su naizmjenično okrenute i prema gore i prema dole, jer se u protivnom neće u potpunosti oprati.

 

Perete prozore kada je vani sunčan dan

Sredstvo za pranje stakla osušiće se mnogo brže ako je izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti te će na prozoru ostati prljavi tragovi. Zbog toga, najbolje vrijeme za pranje prozora (bez obzira na godišnje doba) jeste kasno poslijepodne ili veče, kada temperatura padne ispod dvadeset stepeni. Za najbolje rezultate koristite mikrofiber krpu koja će vaše prozore dovesti do savršenstva.

 

Nanosite sredstvo za čišćenje direktno na površinu

Ovaj način čišćenja je u redu kada trebate da očistite veoma zaprljane površine. Ali to ne smijete raditi svakodnevno, jer će se u protivnom na drvenoj površini nakupiti ljepljive naslage, dok će na pločicama ostati tragovi vode. Umjesto toga, sredstvo nanesite na krpu od mikrofibera te očistite sve zaprljane površine. A kada bolje razmislite, na ovaj način i sredstvo za čišćenje će mnogo duže trajati.

 

Čistite bez rukavica

Vaša koža ima veliku moć upijanja te će veoma brzo upiti sve hemikalije s kojima dođete u dodir. Čak i prirodna sredstva za čišćenje mogu oštetiti vaše ruke. Izbjegavajte gumene rukavice ili one od lateksa. Umjesto njih, nabavite one sa pamučnom postavom. Ovakve rukavice pružaju mnogo veću zaštitu i veoma su udobne te ćete imati osjećaj kao da nemate ništa na rukama.

 

Ne posvećujete dovoljno pažnje mrljama na tepihu

Čišćenje mrlja nastalih od vina, kafe ili voća nije efikasno osim ako ih dubinski ne operete. Direktnim ribanjem očistićete površinski sloj, ali prljavštinu “potisnuti” još dublje u tepih. Isprobajte sledeći trik: nakon što se prosuli vino (kafu ili sok), suhim peškirom pokušajte da pokupite što više tečnosti. Nakon toga na mrlju nanesite mineralnu ili običnu vodu te isto ponovite i sa novim, suhim peškirom. Slobodno stanite na peškir kako biste pokupili što više tečnosti. Ponavljate princip dok u potpunosti ne očistite mrlju. Ako ipak ne uspijete, nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja te na taj način očistite tepih.

 

Vraćate wc četku u držač odmah nakon korištenja

Vlaga povoljno utiče na razmnožavanje bakterija tako da je veoma važno da se wc četka u potpunosti osuši prije nego što je odložite. Nakon što je operete, ostavite je sa strane da se osuši. Nakon desetak minuta vratite je u držač.

 

Smatrate da je spužva za suđe u potpunosti čista

Ostaci hrane i bakterije najčešće se kriju u spužvi za pranje suđa tako da nije dovoljno da je samo isperete u čistoj vodi. Jednom ili dva puta sedmično, ubacite je u mašinu za pranje suđa ili otkuhajte u šerpi sa malo praška za veš. (Naravno, ovi koraci ne znače da spužve ne trebate redovno mijenjati).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info