5 karakteristika parova koji traju

0

Svima nam je poznato da je početak svake veze ispunjen romantikom i strašću, ali i da ova faza “medenog mjeseca” neminovno završava. Ipak, “uspješni” parovi traju s razlogom. Tokom vremena, oni se zajedničkim snagama bore da stvore vezu punu ljubavi i saosjećanja. Iako smo svi različiti, određene karakteristike ipak su zaslužne za uspješnu vezu. Sledećih pet zajedničke su parovima koji traju.

  • Predanost. Budimo iskreni: za vezu je potrebno uložiti trud! Oba partnera moraju biti spremna da se potrude da “rade” skupa, a ne jedno protiv drugog. Ipak, važno je napomenuti da sukobi ne moraju nužno biti loši po vezu. Radi se o tome da li se sukob odmah rješava ili se “gura pod otirač”. Dok god su obje strane spremne da ulože trud u vezu, postoji veoma velika šansa da će ona i funkcionisati.
  • Uvažavanje. Kada je riječ o srećnim parovima, oni ne samo da se vole već se i aktivno cijene i uvažavaju. Divljenje i istinsko poštovanje stajališta, ciljeva i vrijednosti partnera jedna je od karakteristika uspješnih parova. To je praksa koja zahtijeva kontinuirani trud.
  • Saosjećanje. Empatija ili saosjećanje razumijevanje je kako se drugi osjećaju iz njihove perspektive umjesto projektovanja naših ličnih emocija na situaciju druge osobe. Srećni parovi aktivno “rade” na razumijevanju i vrednovanju emocionalnih stanja kroz koje prolaze. To, zauzvrat, povećava prodruštveno ponašanje (kao što je pomaganje, volontiranje, izražavanje zabrinutosti i slično). Povremeni iskoraci izvan vaše ličnosti od suštinskog su značaja kako bi se vaša značajna polovina osjećala prihvaćeno, voljeno i značajno.

  • Seksualna privlačnost. Veliki broj ljudi vjeruje da seksualna privlačnost vremenom blijedi. Kako se muškarci približavaju srednjim godinama tako i nivo testosterona opada pa je nekada potrebno više vremena i truda kako bi se stvorilo uzbuđenje. Žene, s druge strane, imaju srazmjerno više estrogena pa im je sama seksualna želja veća. Ovo povećanje želje u kombinaciji sa padom testosterona kod muškaraca može uticati na nivo samopouzdanja kao i na samu vezu. U tom trenutku, privlačnost postaje još važnija. Dobra vijest je da se “hemija” povećava kada partneri podijele zašto ih privlači ono drugo, bilo da je to fizički ili emocionalno.
  • Drugarstvo. Srećni parovi uživaju u vremenu koje provode skupa. Ne, nije riječ o gledanju repriza omiljene serije već o kvalitetnom vremenu koje je jedan od glavnih prioriteta. Naravno, nekada želite da odmarate i da budete “lijeni” skupa, ali uvijek imajte na umu da je za komunikaciju u vezi potrebno uložiti vrijeme i trud pa se postarajte da ga uvijek nađete.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info