Ljubav ili laž: Kako prepoznati zlostavljanje u vezi

0

Zlostavljanje i nasilje u vezi veoma je ozbiljna tema. Ono što je veoma često tragično jeste da osobe koje su bliske zlostavljanim osobama, u najvećem broju slučajeva, nisu ni svjesne da nešto nije u redu. Ukoliko prepozanjete većinu sledećih znakova, bez razmišljanja se udaljite od takvog partnera. Psihičko zlostavljanje i maltretiranje često je samo “uvod” u fizičko zlostavljanje koje može završiti tragično.

 

  • Intenzitet. Pretjeran šarm, laganje da bi se prikrila nesigurnost, potreba za “pobjedom” prilikom iskazivanja argumentovanih stavova sa vašom porodicom i prijateljima, pretjerane geste koje se čine preuranjenima, odnosno na samom početku veze. “Bombardovanje” mnogobrojnim porukama u kratkom vremenskom roku, opsesivno ponašanje, insistiranje da se odmah uozbiljite.
  • Ljubomora. Iracionalne reakcije kada komunicirate sa drugima, bijes kada pričate sa muškarcima, konstantno optuživanje da flertujete/varate, zamjerke zbog vremena koje provodite sa porodicom i prijateljima ili zahtijevanje da se zna svaki pokret i akcija koje napravite u svakom trenutku vašeg života.
  • Kontrola. Stalno vam govori šta i kada trebate reći, pojavljivanje na vašem radnom mjestu bez najave, provjeravanje vašeg mobilnog telefona, elektronske pošte, naloga na društvenim mrežama, prekopavanje vaših stvari, praćenje te se zbog svega navedenog osjećate nesigurno i nimalo prijatno.
  • Izolacija. Insistiranje da vrijeme provodite samo s njim, čini vas emocionalno ili psihički zavisnima, sprečava vas da se viđate sa porodicom ili prijateljima ili da obavljate vaše svakodnevne, ustaljenje obaveze.

  • Kritikovanje. Nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje vaših uvjerenja, ambicija ili prijatelja, “daje vam do znanja” da je on/ona jedina osoba kojoj je istinski stalo do vas. “Ispiranje mozga” kako biste se osjećali bezvrijedno.
  • Sabotiranje. Propuštate svakodnevne obaveze (odlazak na posao, fakultet, intervju za posao i slično) zbog započete svađe, izigravanje bolesti (posebno nervnog sloma), raskidanje s vama ili sakrivanje vaših ključeva, novčanika, telefona ili bilo čega drugog što vam je potrebno u datom trenutku. Krađa vaših ličnih stvari.
  • Krivica. Čini da se osjećate krivima i odgovornima zbog njegovog/njenog načina ponašanja, kriveći cijeli svijet ili vas zbog njegovih/njenih problema. Emocionalno manipulisanje kao i često korištenje izraza: “Ti si kriv/a za sve”.
  • Bijes. Pretjerana reakcija oko bezazlenih stvari, konstantno gubljenje kontrole, nasilni ispadi, ozbiljne promjene raspoloženja, petjerano konzumiranje alkohola kada je uznemiren/a, upućivanje prijetnji – uopšteno načini ponašanja zbog kojih se plašite za sebe.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info