Bijela kućica, moja slobodica: 7 načina da stvorite topli dom u bijeloj boji

0

Bijela boja idealna je za uređenje svih prostorija u vašem domu te s njom ne možete pogriješiti. Međutim, problem je što takav dom djeluje previše sterilno te se ne osjećate baš uvijek ugodno u njemu. Razbijte monotoniju te napravite ugodnu atmosferu na neki od sledećih sedam načina.

 

Zaboravite na snježno bijelu boju

 Prilikom uređenja dnevnog boravka izbjegavajte snježno bijelu boju. Vaš dom će izgledati mnogo toplije i ugodnije ako u njega “stavite” boju slonovače ili ledeno sivu. Izaberite prekrivače i jastuke bijele boje koja djeluje pomalo isprano te namještaj sa puno udobnih tekstura koje će dodati dubinu cjelokupnom enterijeru.

 

Kombinacija bež i bijele boje

 Iako se po nekima bež i bijela boja uopšte ne slažu, dok god imaju iste podtonove, krajnji rezultat će biti fantastičan. Uvijek birajte bijelu boju sa toplim, žutim podtonovima, a zaboravite na one hladne koje će izgledati sivo i prljavo pored bež boje.

 

Tekstura je veoma važna

 Bijela boja, sama po sebi, izgleda  previše uštogljeno i bolnički tako da je neophodno da ubacite suptilne uzorke i teksture, kako bi prostorija dobila trodimenzionalni izgled. Bijele tapete sa bijelim teksturama, lagane tkanine i nenametljivi komad umjetničkog djela daće poseban izgled vašem domu.

 

Tapeta kao centralni dio prostorije

 Ako cijelu prostoriju “obojite“ u bijelo, stvorićete jednostavan te pomalo dosadan izgled. Međutim, ako na centralni zid stavite bijelu tapetu sa naglašenim teksturama, efekat će biti potpuno drugačiji. Prostorija će odisati čistoćom i svježinom, ali će izgledati puno bogatije i zanimljivije.

 

Mislite i na udobnost vaših ukućana

 Imate malu djecu te smatrate da je gotovo nemoguće urediti dom u bijeloj boji? Kada je u pitanju namještaj, nabavite prekrivače koje, po potrebi, možete da operete. Takođe, plastične tapete  odličan s u  izbor, jer ih možete očistiti uz pomoć tople vode i malo sapunice.

 

Pažljivo kombinujte detalje

 Ako cijelu prostoriju obojite u bijelo, mali prostori će izgledati vizuelno veći. Ali budite oprezni, jer kupatilo može izgledati previše obično i sterilno. Tajna je u dobro iskombinovanim detaljima poput pločica na zidovima, bijelog parketa i elegantnog namještaja. A na sve to dodajte i neki detalj poput modernog ogledala.

 

Unesite svježinu

 Obogatite prostoriju tako što ćete, uz čisto bijelu boju, jedan dio zida ofarbati malo tamnijom nijansom koja u sebi sadrži podtonove plave ili ružičaste. Na taj način ćete razbiti monotoniju prostorije i dati joj moderan izgled.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info