Uređenje spavaće sobe: 7 stvari zbog kojih možete zažaliti ako ih dobro ne isplanirate

0

Da bi vam svako jutro bilo posebno i pružalo pozitivnu energiju za ostatak dana te da biste uveče išli sa osmijehom na spavanje, slijedite sledećih sedam savjeta.

 

Uzglavlje za krevet

Ako je plafon u spavaćoj sobi standardne visine, napravite uzglavlje koje je visoko između 110 i 140 centimetara (od poda pa do vrha). Ovo se odnosi samo na uzglavlja koja su pravougaonog oblika. Ona koja su u obliku luka, mogu biti viši od 140 centimetara. U suštini, želite dovoljno visoko uzglavlje da se možete nasloniti, ali opet ne bi trebalo da je mnogo više od vaših jastuka. Tapacirano uzglavlje najbolji je izbor, jer istovremeno divno izgleda, ali je i najudobnije za sjedenje u krevetu.

 

Noćni stolić

Prilikom nabavke noćnih stolića vodite računa da su u visini kreveta ili par centimetara viši ili niži od njega. U slučaju da želite da ne budu iste boje ili dezena, to je u redu, dok god da su iste visine. Imajte u vidu da ćete na njemu držati stonu lampu, sat, vazu ili nekoliko knjiga.

 

Klupa za sjedenje

Klupa u podnožju krevetu pruža poseban izgled sobi. Međutim, ako nemate više od jednog metra razmaka između nje i suprotnog zida, nemojte je nabavljati, kako biste izbjegli osjećaj prenatrpanosti u prostoriji. Izbjegavajte uske klupe. Najbolji izbor su one koje zauzimaju oko dvije trećine širine kreveta.

 

Umjetničke slike

Prostor iznad kreveta idealno je mjesto za “dašak” umjetnosti. Ali baš zato što je taj dio toliko upečatljiv, nemojte na njega stavljati preveliku sliku ili neku koja više priliči da stoji na zidu dječije sobe. Slika koja popunjava oko dvije trećine prostora iznad kreveta (horizontalno i vertikalno) pun je pogodak.

 

Osvjetljenje

“Ujedinite” dva različita noćna stolića tako što ćete na njih staviti jednake lampe. Lampa u obliku bubnja uvijek je odličan izbor te nikad ne izlazi iz mode. Ako volite da čitate prije spavanja, vodite računa da svjetlost mora biti četrdesetak centimetara iznad madraca kako biste dobili najidealnije osvjetljenje.

 

Prekrivači

Za vrijeme zime, udobni prekrivač prebacite preko kreveta. U toplijim mjesecima ga stavite preko stolice, više zbog estetskog izgleda nego što vam je potreban.

 

Tepih

Ako želite da vas dočeka ugodno i mekano tlo kada ustanete ujutro, izaberite vuneni ili pamučni tepih. Prilikom nabavke tepiha imajte u vidu da bi sa sve tri strane kreveta trebalo da bude pedesetak centimetara tepiha kako spavaća soba ne bi izgledala tijesna i neudobna.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info