4 razloga zbog kojih vaše ruke izgledaju starije nego što jesu (i šta učiniti po tom pitanju)

0

Kada je riječ o “otkrivanju” vaših godina, ruke vode glavnu riječ. Nažalost, pjege i izražene vene mogu dati utisak da vam je šezdeset, iako ste tek u četrdesetim godinama života.

Šta ruke čini starijima od njihovih godina? Za početak, svakodnevno “korištenje” i neredovna njega. Pridržavajte se sljedećih savjeta kako bi vaše ruke bile njegovane i vanvremenski lijepe.

Problem: Tanka, izborana koža


Sunčeva svjetlost razlaže kolagen koji kožu održava elastičnom i čvrstom. Retinoidi, alfa-hidroski kiseline i peptidi izgrađuju kolagen te pomažu koži da se “zgusne” tokom vremena. Ipak, nije vam potrebna neka posebna krema za ruke.

Ukoliko koristite proizvode za njegu lica, koji sadrže pomenute sastojke, koristite ih i za njegovanje kože na rukama. Još jedna korisna stvar koju možete raditi jednom sedmično jeste da koristite piling za ruke (odličan recept pogledajte ovdje) kako biste efikasno odstranile mrtve ćelije kože.

Problem: Vene


Vene, koje inače ne bi bile vidljive pod debljim slojevima kože, na rukama ipak ugledaju svjetlost dana usljed gubitka kolagena i masti. Kreme koje pomažu izgradnju kolagena mogu pomoći koži da dobije i gustinu i debljinu tako da vene postaju manje vidljive.

Da biste smanjile kontrast između boje kože i vena, na ruke nanesite neprozirni korektor ili koristite kremu za samopotamnjivanje. Još jedna stvar koju možete uraditi: lakirajte nokte i koristite nakit, jer istraživanja pokazuju da ljudi misle da su žene mlađe kada su im ruke ukrašene nakitom.

Problem: Sunčeve pjege


Izlaganje kože štetnim UV zracima oštećuje ćelije koje proizvode pigment (melanociti) usljed čega dolazi do formiranja smeđih pjega. Koristite poseban losion koji sadrži 2% hidrokinona (HQ), najefikasnijeg agensa za izbjeljivanje. On djeluje unutar melanocita kako bi suzbio proizvodnju melanina, pigmetna čijim djelovanjem i dolazi do nastanka promjene boje na rukama.

I budite uporne – možda će vam biti potrebno i par mjeseci prije nego primijetite razliku. Za brže rezultate, koristite losion koji sadrži i retinol ili alfa-hidroksi kiseline, što pomaže brže upijanje HQ-a u kožu. Da spriječite nastajanje novih pjega, koristite kremu ili losion za sunčanje sa zaštitnim faktorom (najmanje) 15.

Problem: Suha koža


Kako starite tako i koža na rukama proizvodi manje masti i ulja (koja koriste za prirodno “podmazivanje” kože) te gubi svoju sposobnost zadržavanja vlažnosti. Korištenjem losiona ili hidratantne kreme tokom dana dolazi do poboljšanja hidratacije – nanesite ih odmah nakon pranja ruku kako biste zadržale vlažnost koju je vaša koža apsorbovala.

Investirajte u dobru kremu za ruke (najbolje onu sa zaštitnim faktorom), jer njeni sastojci najbolje “vraćaju” vlažnost i nježnost vašim rukama. Naravno, bitno je i da čuvate ruke: prilikom pranja suđa ili veša, koristite zaštitne rukavice kako deterdženti ne bi uzeli svoj danak na vašim rukama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info