8 grešaka koje trebate izbjeći pri uređenju garsonjere

0

Kada ste ograničeni veličinom prostora, svaka odluka o njegovom uređenju mora se detaljno razraditi. Dizajniranje i uređenje garsonjere je veliki izazov, ali istovremeno i dobra zabava. Donosimo osam grešaka koje morate izbjegavati pri uređenju malih prostora kako bi vaš dom bio ugodan za život.

 

Tretirate je kao jednu prostoriju

 Vizuelno povećajte prostor tako što ćete prostoriju podijeliti komadom namještaja ili tepihom. Ovo znači da ćete ipak znati gdje vam je kuhinja, a gdje spavaća soba. Zavucite tabure (ili dva) ispod stola te, po potrebi, iskoristite kao dodatna mjesta za sjedenje kada vam dođu gosti. Prilikom nabavke namještaja, uvijek gledajte da jedan komad ima više namjena (radni sto možete koristiti kao sto za ručavanje, ali i obrnuto). Ako ih pravilno rasporedite, mnogo više stvari može stati u jedan mali stan.

 

Prenisko kačite zavjese

 Pravilno postavljene zavjese mogu u potpunosti transformisati malu sobu. Najbolje bi bilo kada biste ih postavili što bliže plafonu. Razlog tome jeste vizuelni doživljaj, jer samim tim prozori će izgledati kao da su viši. Takođe, birajte zavjese koje se spuštaju sve do poda.

 

Birate namještaj koji je previše velik

 Najveća greška koju možete napraviti pri uređenju garsonjere jeste da ubacite neodgovarajući namještaj. Preveliki, ali i premali namještaj može napraviti haos u prostoriji te učiniti da izgleda mnogo manja nego što jeste. Takođe, ne zatrpavajte prostoriju sa previše namještaja.

 

Ne želite da eksperimentišete

 Možete se dobro zabaviti uređujući i mali prostor. Dobro bi bilo da eksperimentišete sa različitim bojama i uzorcima koji će sigurno poboljšati izgled prostora u kojem živite. Razmislite i o tapetama sa dramatičnim motivima koji će privući pažnju te učiniti da vaš stan izgleda mnogo veći.

 

Pretjerujete sa uređenjem zidova

 Mali prostor će izgledati mnogo veći ako zidove okrečite u neku neutralnu boju. Naravno, to ne znači da zidovi trebaju da ostanu prazni. ali, u svakom slučaju, nemojte pretjerivati. Izaberite neki od zidova te na njega zakačite par umjetničkih slika ili ličnih fotografija. Ovo je sasvim dovoljno da date lični pečat prostoru u kojem živite, a da ga pri tome vizuelno ne smanjite.

 

Ne odvajate spavaću sobu od ostatka prostorije

 Spavaću sobu možete vizuelno odvojiti od ostatka prostorije tako što ćete postaviti police za knjige, manji ormar ili je naglasiti tako što ćete iza kreveta nalijepiti tapetu. Takođe, možete iskoristiti i paravane, ali vodite računa da budu providni kako ne biste postigli kontraefekat i smanjili sobu.

 

Pretjerujete sa detaljima

 Previše detalja će učiniti da stan izgleda poput buvljaka polovne robe. Potrebno je da izaberete detalj koji će poslužiti za stvaranje iluzije većeg prostora. Postavljanjem većeg umjetničkog djela vizuelno ćete otvoriti i povećati sobu. Takođe, ogledala su pun pogodak, jer vizuelno povećavaju prostor i odbijaju svjetlost. Postavite ih nasuprot prozoru i udvostručite prostor.

 

Ne koristite multifunkcionalni namještaj

 Na tržištu je dostupan širok asortiman namještaja osmišljenog upravo za garsonjere. Namještaj obično ima više namjena tako da, primjera radi, jedan obični krevet istovremeno može biti kauč, krevet za spavanje i mjesto gdje ćete odlagati odjeću.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info