6 razloga zbog kojih vam prijatelji zavide (i obrnuto)

0

Svi osjećamo zavist, s vremena na vrijeme, bez obzira koliko mi željeli vjerovati da smo iznad toga. Zavist je složen skup emocija koji potiče iz veoma osnovne želje: želite da imate nešto za šta vjerujete da neko drugi ima. Ona je odgovor na drugo lice koje ima uspjeh, vještine ili kvalitete koje vi želite te uključuje nedostatak saosjećanja u odnosu na tu osobu.

Kada se zavist aktivira unutar prijateljstva, prijateljstvo može doživjeti značajne tenzije i nesuglasice. Prijateljstvo se gradi na idejama povjerenja i međusobne podrške pa konkurencija – gola suština zavisti – ozbiljno izjeda temelj prijateljstva. Užasno je teško (gotovo nemoguće) da se opustite i povjerite prijatelju koji vam ne želi sve najbolje.

Ogromna većina pojedinaca zavidiće prijateljima u nekom trenutku u njihovim životima. Psihoterapeuti pojašnjavaju da je osjećaj zavisti posebno snažan između bliskih prijatelja, a sljedećih šest pitanja taj osjećaj pokreću više od bilo čega drugog.

Novac


Novac je bitan. On može “zagaditi” prijateljstvo ukoliko jedan prijatelj zarađuje ili ima pristup većim količinama novca dok drugi živi dan za danom ili jedva sastavlja kraj s krajem. Razlika u finansijskom rastu utiče na prijateljstvo tokom cijelog životnog vijeka. U zajednicama ili krugovima u kojima parovi imaju tendenciju i mogućnost da zarade dosta novca, socijalna poređenja mogu biti posebno česta i intenzivna. U ovim finansijskim slojevima, neko sa manje novca svjestan je koliko novca njegovi prijatelji imaju.

Status veze


Ako vam je “pronalaženje” romantičnog partnera glavni prioritet, osjećaj zavisti može se javiti ako je vaša prijateljica u vezi, a vi niste. Osjećaj je pojednako izražen i kod žena i kod muškaraca. Zavidna osoba obično se upušta u društveno poređenje što je najčešće recept za uništenje samopouzdanja. Zavidna osoba često postaje skoro pa opsesivna u pitanjima zbog čega njena/njegova prijateljica/prijatelj “uvijek ima nekoga”, a ona/on ne: “Da li je zato što je zgodnija/zgodniji?”, “Zato što ima bolji posao?”, “Zato što je zabavnija/zabavniji?” i tako unedogled.

Djeca


Ovo može biti posebno provokativan okidač zavisti kod žena u drugoj polovini dvadesetih godina i u tridesetima, nerijetko čak i u četrdesetim godinama života. Posebno je izražena kod žena koje imaju problema sa trudnoćom odnosno plodnošću (primjera radi: jedna žena bezuspješno prolazi kroz tretmane umjetne oplodnje već dvije godine dok njena prijateljica ima jedno dijete i već drugo je na putu. Prvoj ženi je drago zbog njene prijateljice, ali bi i sama željela da konačno postane srećna i ispunjena time što će imati dijete).

Fizička privlačnost


Ovaj okidač zavisti najčešće se javlja tokom ranih zrelih godina, naročito u dvadesetima i (u manjoj mjeri) tridesetima, mada privlačnost najčešće dostiže svoj vrhunac tokom adolescentnih godina traženja identiteta i samosvijesti. Tokom tih perioda, muškarci i žene više stavljaju akcenat na fizičku privlačnost nego što je to slučaj u kasnijim razdobljima života. Pojedinci sa niskim nivoom samopouzdanja često pretjerano uvećavaju svoje nedostatke u ovom području i imaju tendenciju da zavide svojim, “atraktivnim” prijateljima.

Tjelesna težina


Ukoliko se nikada niste borili sa tjelesnom težinom, onda vjerovatno i ne možete shvatiti koliko gojaznost može uticati na samopouzdanje pojedinca. Dok neki gojazni muškarci i žene ne dozvoljavaju da njihova tjelesna težina ima veliki uticaj na njih, većina drugih gojaznih pojedinaca ima osjećaj da ona ima negativan uticaj na njihov svakodnevni život. Za pojedince koji se osjećaju loše zbog svoje tjelesne težine druženje sa vitkim ljudima može izazvati osjećaj zavisti.

Profesionalni uspjeh (posebno u istoj branši)


Muškarci i žene obično ne zavide na profesionalnom uspjehu svojim prijateljima; do osjećaja zavisti može doći ukoliko taj uspješni prijatelj zarađuje mnogo više novca od njih. Ipak, do ozbiljne zavisti može doći ukoliko se prijatelj bavi istom profesijom i u tome je mnogo uspješniji. Sva zanimanja su na udaru: od čistačice do direktora.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info