Mtel savjeti za putovanja: kako koristiti mobilni telefon u romingu

0

Svaki odlazak u inostranstvo, a naročito odlazak na ljetovanje, stvara niz dilema kada je riječ o korištenju mobilnog broja. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ne bi došlo do nepredviđenih troškova i kako biste u potpunosti uživali u odmoru.

Prije polaska na putovanje van granica naše zemlje, predlažemo da najprije provjerite cijene, odlaznih i dolaznih poziva, poziva u lokalu, cijenu SMS-a i cijene prenosa podataka koje su važeće za zemlju vašu krajnju destinaciju, kao i za zemlje kroz koje putujete. Naime, cijene saobraćaja u roamingu značajno se razlikuju u odnosu na cijene u nacionalnom saobraćaju.

Kada ste u romingu savjetujemo vam i da isključite sva preusmjerenja na telefonu kao što je  preusmjerenje na govornu poštu usljed zauzeća, nedostupnosti i sl. ili uslugu slušam te, jer ove usluge mogu povećati potrošnju. Isključite i mobilni internet, kao i automatsko apdejtovanje aplikacija.

Dobro bi bilo da izaberete manuelno biranje mreže kako biste odabrali povoljniju, odnosno partnersku mrežu u zemlji u kojoj se nalazite, a o kojoj se prethodno možete informisati putem sajta kompanije Mtel na adresi www.mtel.ba ili pozivom Call centra na 066 10 10 10.

Ukoliko vam se desi ne tako prijatan scenario, pa ostanete bez svog mobilnog ljubimca tokom ljetovanja, privremeno isključenje postpaid broja zbog gubitka ili krađe vrši se takođe pozivom Call centra, ali imajte na umu da pozivaoc treba da zna lične podatke o vlasniku broja pa se prije odlaska na put, za svaki slučaj, informišite i o ovim detaljima.

Ukoliko ste korisnik kompanije Mtel pregled potrošnje putem mobilnog telefona u roamingu može se vršiti na nekoliko načina:

  1. Putem usluge Moj meni *100#
  2. Pozivom na Call centar sa izborom country code +38766101010
  3. Slanjem SMS poruke („stanje“ ili „VPN“) za postpaid na broj +387651110

Napominjemo da prikazano stanje predstavlja stanje od nekoliko časova ranije, u zavisnosti od zemlje u kojoj se korisnik nalazi.

Dobra vijest je da i postpaid i prepaid korisnici Mtel mreže, od ovog ljeta mogu uživati u znatno povoljnijim uslovima komunikacije u zemljama okruženja kao i u povoljnijim obračunskim intervalima, jer ukoliko se nađu u romingu u Srbiji, Crnoj Gori ili Makedoniji omogućeni su im znatno povoljniji razgovori i poruke bez obzira koju mrežu odabrali.  Tako su cijene poruka do 70 % niže, cijene poziva do 85 % niže, a cijene mobilnog interneta jeftinije su do 90%.

One koji godišnji odmor odluče provesti u Hrvatskoj, obradovaće informacija da je do 30. septembra cijena mobilnog interneta u hrvatskim mobilnim mrežama snižena čak do 75%.

Za više informacija posjetite www.mtel.ba ili pozovite besplatan korisnički servis 066 10 10 10.

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info