5 osnovnih trikova za liječenje opekotina od sunca

0

Naravno da razumijete značaj kreme ili losiona za sunčanje, ali ponekad, bez obzira koliko vi bili vrijedni u njihovom nanošenju, ipak se desi da “izgorite”. Iako opekotine od sunca neće nestati preko noći (nažalost), postoje određene stvari koje mogu ubrzati proces iscjeljenja i smiriti crvenu, upaljenu kožu. Evo i šta trebate uraditi.

 

opekotine

  • Pomoć iznutra. Čim primijetite da vam je koža crvena, popijte aspirin, jer on preventivno djeluje protiv upala. Ovo može pomoći da se zaustavi širenje upale i crvenila te da se olakša bol.
  • Hlađenje. Prilikom tuširanja, isperite kožu hladnom vodom kako biste uklonili hlor (ukoliko ste bili na bazenu), so i pijesak koji su se zadržali na vašoj koži, a koji mogu pogoršati samu iritaciju.
  • Spoljašnja hidratacija. Sunce izvlači vlažnost iz kože pa bi bilo i više nego poželjno da sledećih par dana (nakon što ste utvrdili da imate crvenilo i opekotine od sunca) nanosite izdašne slojeve hidratantne kreme na bolno mjesto. Najbolje bi bilo da nabavite kremu koja sadrži aloe veru, glicerin i hijaluronsku kiselinu, jer pomenuti sastojci veoma su učinkoviti u smirivanju iritirane kože. Savjet: za dodatno osvježenje, kremu čuvajte u frižideru.
  • Obloge. Koristite obloge koje ste prethodno natopili u hladnom obranom mlijeku ili zelenom čaju. Proteini iz mlijeka umiruju opekotine, a zeleni čaj smanjuje upale.
  • Hidratacija iznutra. Osim što izvlači vlažnost iz vaše kože, sunce dehidrira i ostatak vašeg tijela zbog čega se možete osjećati umorno nakon dužeg vremena provedenog na vrelom ljetnjem danu. Suzbijte štetno dejstvo sunca tako što ćete piti dosta vode i jesti namirnice koje sadrže veće količine vode, kao što su lubenica, dinja, grožđe, celer i slično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info