5 kućnih lijekova za brzo liječenje žuljeva

0

Njihov nastanak može biti teško spriječiti, ali ih je veoma lako liječiti. Evo i kako.

Dezodorans

Žuljeve pogoršavaju trenje i vlažnost pa bi bilo dobro da su vam stopala (kada nosite obuću) uvijek suha. Na čiste i suhe noge nanesite gel dezodorans u stiku (sa strana i oko vrhova stopala) prije nošenja nove, “nerazgažene”, obuće – on će smanjiti trenje na svim problematičnim produčjima i spriječiti potencijalno nastajanje žuljeva.

 

Flaster

Flasteri smanjuju trenje i sprečavaju trenje na već postojećim žuljevima, ali način na koji ih nanosite može uticati na zarastanje žulja. Napravite mali “šator” tako što ćete ljepljive strane flastera što više približiti tako da dio na kojem je gaza bude blago ispupčen preko žulja. Na taj način žulj će imati dovoljno vazduha te će doći do ubrzavanja zarastanja i smanjenja trenja kao i do sprečavanja pucanja žulja i stvaranja infekcije.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima antiupalna svojstva koja ubrzavaju zarastanje. Skuhajte jak zeleni čaj (koristite tri kesice) te dodajte kašičicu sode bikarbone. Ostavite da se ohladi te natopljenu gazu nanesite na žulj.

 

Jabukovo sirće

Pažljivo, ovo bi moglo da peče! Ipak, vrijedi pokušati, jer jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju infekciju u slučajevima puknutog žulja. Gazu natopite jabukovim sirćetom te nježno tapkajte preko žulja.

 

Ricinusovo ulje

Nanesite ga na žulj prije spavanja kako bi pomoglo da se žulj isuši i zaliječi. Da biste dodatno ubrzali zarastanje, ricinusovo ulje pomiješajte sa jabukovim sirćetom u omjeru 2:1.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info