6 koraka do savršeno njegovanih ruku

0

Činjenica je da su ruke dio tijela gdje plastična operacija ne može pomoći. Zbog toga ih morate redovno njegovati. Donosimo šest koraka koje biste trebali slijediti ako želite da vaše ruke što duže izgledaju njegovano i mladoliko.

 

Krema sa zaštitnim faktorom

Svakodnevno koristite kremu za zaštitu od sunca, posebno na gornjem dijelu šaka, jer su one najizloženije štetnom zračenju. Sunce je odgovorno za nastanak skoro 95% bora, sitnih linija i ostalih promjena na koži. Ruke su posebno izložene tokom vožnje, tako da bi bilo dobro da kremu držite u autu kako bi vam uvijek bila na raspolaganju.

 

Nosite gumene rukavice

Svaki put kada ste u kontaktu sa grubim sapunima, deterdžentima ili hemikalijama, nosite gumene rukavice sa pamučnom postavom. Bilo bi dobro da ih nosite svaki put kada perete suđe ili veš. Sredstvo za pranje suđa veoma je alkalno pa samim tim je i pregrubo za kožu na rukama. Sredstva za čišćenje mogu biti veoma gruba kako za ruke, tako i za nokte. Kada su predugo u vodi nokti “natiču“, da bi se ubrzo nakon toga, prilikom sušenja i skupili. To dovodi do krhkih i osjetljivih noktiju. Takođe, nosite ih prilikom rada u bašti, ali i da ih zaštitite od hladnoće. Koristite blage sapune sa neutralnom pH vrijednošću.

 

Piling

Dva puta sedmično radite piling ruku sredstvom koje u sebi sadrži abrazivne čestice. Takođe, napravite domaći piling od morske soli i limunovog soka. Utrljajte ga u kožu na rukama koristeći staru četkicu za zube kako biste uklonili i najsitnije komade suhe kože.

 

Nahranite kožu na rukama

Nakon što operete ruke, lagano ih posušite pa, dok su još vlažne, nanesite kremu koja u sebi sadrži retinol te dobro utrljajte u zanoktice i na kožu oko noktiju. Veoma je važno da ruke nikada ne budu suhe. Kremu prebacite u male kutije te ih držite na više mjesta tako da vam uvijek budu na dohvat ruke. Nabavite i ulje sa vitaminom E te ga svakodnevno nanosite na ruke. Ovo ulje veoma je hranjivo te će vaše ruke uvijek biti njegovane i hidratizirane.

 

Maska za ruke

Za super mekane ruke, prije spavanja nanesite hranjivu kremu ili vazelin te navucite pamučne rukavice. Nakon što se probudite, bićete oduševljeni mekoćom kože na vašim rukama. Najbolje bi bilo kada biste ovo radili svako veče.

Njegujte zanoktice

 

Zanoktice sprječavaju prodiranje bakterija i gljivica u krvotok. Nakon tuširanja, dok je koža još uvijek mekana, drvenim pogurivačem sredite zanoktice. Nikada, ali nikada ih nemojte sjeći, jer možete izazvati infekciju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info