Patite od nesanice? Evo šta trebate prestati raditi

0

Frustrirani ste zbog nedostatka sna? Niste jedini. Većina žena doživi poremećaje spavanja, najčešće nesanicu, u nekom periodu života, a otprilike 10% svjetske populacije ima problema sa hroničnom nesanicom. Ukoliko buljite u plafon iz sata u sat, iz noći u noć, teško je znati šta uraditi kako biste riješili taj problem. Donosimo nekoliko grešaka koje možda pravite i šta biste trebali raditi umjesto toga.

 

Nemojte gledati na sat

Umjesto toga, uradite ovo: okrenite sat ka zidu ili ga ubacite u ladicu od noćnog ormarića ili ga stavite ispod kreveta. Stalno provjeravanje vremena samo će vas razbuditi i “osnažiti” ideju da nikada nećete zaspati.

 

Nemojte ostajati u krevetu duže od 15 minuta

Umjesto toga, uradite ovo: izađite iz spavaće sobe i radite nešto tiho, kao što je čitanje knjige ili gledanje TV-a iz udobne stolice. Važno je da “podsjetite” mozak da je vaš krevet za spavanje, a ne za ležanje u budnom stanju.

 

Nemojte sjediti pod “jakim” svjetlom

Umjesto toga, uradite ovo: ukoliko budete morali da ustanete, upalite bočnu rasvjetu koju bi bilo najbolje prigušiti ili sjedite u “sjaju” televizora ili monitora. Plafonska rasvjeta se ne preporučuje, jer je jaka te remeti proizvodnju melatonina – hormona koji reguliše san.

 

Nemojte raditi bilo šta što je prestimulativno

Umjesto toga, uradite ovo: pronađite nešto što će vam zaokupiti misli, kao što je (primjera radi) pletenje, čitanje ili gledanje TV-a. Bilo bi poželjno da ne radite ništa što će dodatno stimulisati moždane funkcije, kao što je planiranje ili organizovanje i slično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info