Kako uljepšati dom pomoću običnih biljaka

0

U potrazi ste za zelenilom koje će osvježiti vaš dom i unijeti dašak prirode u njega? Donosimo sedam predivnih ideja kako da u potpunosti promijenite izgled i atmosferu u vašem domu, a da pri tome ne potrošite mnogo novca.

 

Dracena

 Šta je potrebno da vaš dom ne izgleda poput sterilne čekaonice u zubarskoj ordinaciji? Ne mnogo! Cvijeće i glatka tamna saksija. Nabavite pet dracena te ih sve zajedno posadite u veću saksiju kako biste stvorili bogati, gotovo egzotični, osjećaj. Nasuprot tamnoj saksiji, prugasto lišće izgleda dramatično i uzbudljivo. Prilikom kupovine birajte guste biljke sa što sjajnijim lišćem. Ispod saksije stavite modernu ploču od mermera koja će dodati posebnu eleganciju cijelokupnom aranžmanu.
Održavanje: Držite ih u hladu. Sačekajte da se gornji sloj zemlje u potpunosti osuši, a onda zalijte većom količinom vode.

 

Afrička ljubičica

 Pronađite tri različite nijanse ove predivne biljke te ih zasadite u zemljanu urnu. Zemlju prekrijte mahovinom koja će im pomoći da zadrže vlažnost i podariti još prirodniji izgled.
Održavanje: Izložite ih direktnom jutarnjem suncu. Unesite u kuću kada je sunce najjače (u popodnevnim satima). Prilikom zalijevanja uklonite mahovinu. Vodite računa da je zemlja uvijek vlažna te pokušajte da ne skvasite listove.

 

Mini kaktusi i sukulenti

 Poput malih neobičnih skulptura, mini kaktusi i razni sukulenti unijeće u vaš dom dozu tajanstvenosti. Pomiješajte okrugle, sjajne i mat biljke te posadite u dvije najobičnije, i što neutralnije, saksije. Iza stavite neku tamniju pozadinu (poput ljubičaste), jer ćete tako dodatno naglasiti zelenu boju biljaka.
Održavanje: Biljke izložite direktnom suncu. Zalijevajte tek onda kada se zemlja u potpunosti osuši.

 

Lirasti fikus

 Veliki  listovi jednog visokog, lirastog fikusa u potpunosti će popuniti (ali i transformisati) svaki prazni ćošak u vašem domu. Postavite ga na pokretni stalak kako biste ga lakše pomijerali prilikom čišćenja. Zahvaljujući tamnom, cilindričnom loncu fikus dolazi u prvi plan. Reljafasti rad podsjeća na isklesano lišće te daje moderni izgled vašem domu.
Održavanje: Umjerena svjetlost. Ne izlažite ga direktnom suncu. Zalijevajte tek onda kada se gornji sloj zemlje u potpunosti osuši.

 

Orhideja

 Razmislite o orhideji kao dugoročnom buketu. One izgledaju veličanstveno mjesec, dva, a nakon toga cvijet nestane. Ljubitelji su vlage i svjetla, tako da će uspijevati i u kupatilu. Vosite računa o njihovom zalijevanju, jer voda veoma brzo ispari. Prilikom nabavke, izaberite orhideju koja ima jake, sjajne i čvrste listove te već “iznikle” cvjetove.
Održavanje: Direktno jutarnje sunce. Zaštitite ih tokom jakog popodnevnog sunca. Zalijevajte tek onda kada primijetite da se gornji dio zemlje osušio.

 

Vještačko drvo (Muehlenbeckia)

 Predivne biljke koje gotovo da podsjećaju na lizalo  od svakog prostora će napraviti ugodno i zanimljivo mjesto. Izgledaju klasično, ali ipak djeluju opuštajuće. Nije im potrebna direktna svjetlost, tako da ih možete staviti na sredinu sobe, daleko od prozora. Postavite ih na uskom stolu iza kauča. Pocinčani poslužavnik  savršen je za “hvatanje“ vode te ćete na taj način zaštititi svoj namještaj.
Održavanje: Indirektna svjetlost. Zalijevajte kad god primijetite da je zemlja suha.

 

Paprat

 Zamijenite stonu lampu predivnom paprati. Izvrsno izgleda u neutralnom prostoru te vašu sobu može pretvoriti u mističnu šumu. Najobičnija paprat izgleda “kraljevski“ čak i kada je posađena u najobičniji mat lonac. Laka je za održavanje; s vremena na vrijeme je “ošišajte“ te uklonite smeđe listove. Prilikom nabavke obratite pažnju na biljke u visećim saksijama. One su najbolji izbor, izgledaju fantastično, a uvijek ih možete presaditi u običnu saksiju.
Održavanje: Indirektna svjetlost. Zalijevajte kad god primijetite da se gornji dio zemlje osušio.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info