Anksioznost: 3 načina na koja vam aromaterapija može pomoći

0

Aromaterapija jedan je od najbržih načina da ublažite anksioznost i da se osjećate bolje. Ukoliko ste napeti, depresivni ili anksiozni, aromaterapija može vam pomoći da simptome navedenih poremećaja svedete na najniži mogući nivo pa čak i da ih u potpunosti eliminišete.

Ljekovite biljke, takođe, imaju značajnu primjenu u liječenju pomenutih poremećaja, ali ponekad je potrebno dosta vremena kako bi one i funkcionisale. S druge strane, aromaterapija može djelovati skoro pa trenutno. Evo i kako.

Lavanda


Lavanda je tonik za um, tijelo i srce. Ona usporava disanje, otkucaje srca te je odličan sedativ za nerve (upravo ono što vam je potrebno kada se osjećate napeto ili anksiozno). Usput, lavanda je odličan lijek i za vrstu anksioznosti koja vas sprečava da normalno spavate. Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti lavandu u svrhe olakšanja napetosti i depresije.

Najlakši? Nosite sa sobom malu bočicu ulja od lavande (ili nosivog ulja, kao što je esencijalno ulje badema, u koje ste nasuli dovoljno ulja od lavande kako biste najbrže osjetili njegov miris). Kad god vam je potrebno pomirišite ulje lavande ili (druga opcija: nosivo ulje + ulje lavande) ga nanesite na tačke pulsa (unutrašnja strana ručnih zglobova).

Pored toga, neće vam odmoći ni da uživate u kupki u koju ste dodali lavandu, posebno ako imate problema sa spavanjem. Pokušajte sa toplom kupkom devedeset minuta prije spavanja.

Citrusi


Esencijalna ulja citrusa (divlje narandže, limuna i grejpfruta) bude receptore u mozgu što pomaže u podizanju energije i povećanju kreativnosti.

Možete ga koristiti na prilično jednostavan način – nanosite ga nakon tuširanja: sa 250 ml bademovog (ili kokosovog) ulja pomiješajte do 20 kapi esencijalnog ulja narandže (ili manje, u zavisnosti od vaših preferencija). Takođe, par kapi dobijene mješavine možete dodati i regeneratoru – kosa će vam predivno mirisati tokom cijelog dana.

Kamilica


Vjerovatno ste već upoznati sa umirujućim efektima čaja od kamilice (ako niste, on vam može pomoći da se smirite, bez obzira da li ga pijete ili dodajete u kupku). Međutim, sam miris kamilice jednako je učinkovit kod smirivnja uma (posebno ako imate noćne more ili snove koji nastaju usljed anksioznosti).

Pogodnosti kamilice možete iskoristiti udisanjem pare toplog, jakog čaja ili mirisanjem esencijalnog ulja ove prekrasne biljke. Esencijalno ulje možete, takođe, nanositi na tačke pulsa ili kosu, ali prije toga ga razrijedite sa nosivim uljem. Ukoliko želite da iskoristite paru od čaja od kamilice, nakon što kamilicu prelijete vrelom vodom šolju ili posudu prekrijte, jer će se na taj način njena esencijalna ulja duže zadržati te ćete imati priliku da ih udišete.

Kupka je još jedan način da iskoristite pogodnosti kamilice. U toplu kupku dodajte par kapi esencijalnog ulja kamilice. Čak i dodavanje par kesica čaja u toplu kupku veoma je djelotvorno.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info