10 namirnica koje vaš apetit drže pod kontrolom

0

Kada pokušavate da smršate, smanjenje količine unosa hrane je imperativ, ali konstantni osjećaj gladi jedan je od glavnih razloga zbog kojeg većina dijeta ne uspijeva i zbog čega se one prekidaju tek nakon sedam dana.

Međutim, postoje načini na koje možete utoliti glad bez unosa dodatnih kalorija. Zapravo, konzumiranje određenih namirnica šalje signal mozgu da ste jeli te “umiruje” apetit. Upravo sljedeće namirnice su takve.

Jabuke

Pojedite jednu do dvije jabuke pola sata prije obroka – vlakna i voda koje jabuke sadrže zasitiće vas te ćete jesti manje.

 

Avokado

Pola avokada uz ručak može vam pomoći da se osjećate sitima do večeri. Istraživanja pokazuju da žene koje to rade imaju smanjenu želju za hranom do 25% tri sata nakon obroka u odnosu na žene koje ručaju kalorično jednak obrok bez avokada.

 

Grah, leblebija, sočivo

Leblebija, sočivo, grah i grašak su supernamirnice bogate proteinima, ali i vlaknima, antioksidantima, vitaminima B grupe i željezom. Njihovo češće konzumiranje može vam pomoći i da kontrolišete apetit.

 

Supa

supaSigurno ste čuli onu našu staru izreku: “Supa je zdrava”. E pa, osim što je zdrava, ona vam može pomoći i da unosite manje kalorija tokom obroka. Niskokalorična supa prije glavnog obroka može vam pomoći da jedete manje čak za nevjerovatnih 20%.

 

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci i kiseli kupus, kao i ostale fermentisane namirnice, sadrže kratkolančane masne kiseline, a nedavna istraživanja pokazuju da one pomažu u jačanju veze izumeđu želuca i mozga. Kratkolančane masne kiseline stimulišu proizvodnju hormona koji prelaze krvno-moždanu barijeru i poboljšavaju signalizaciju apetita. Fermentisane namirnice mogu se pohvaliti i sadržajem probiotika, zdravih bakterija koje potpomažu probavu.

 

Ljuta, mljevena paprika

Možda vam je već poznato da je kapsaicin, jedinjenje zbog kojeg je ljuta paprika zapravo tako vatrena, odlično za metabolizam. Nedavna istraživanja pokazuju da dodavanje ovog vatrenog začina obroku može kontrolisati apetit – samo 1/4 kašičice mljevene, ljute paprike koju dodate obroku može povećati osjećaj sitosti.

 

Tamna čokolada

Kada vam se traži nešto slatko, neka vam tamna čokolada uvijek bude prvi izbor. Istraživanja pokazuju da ova ukusna poslastica može sniziti visok krvni pritisak i zaštititi srce i mozak. Ona je i zasitnija od mliječne čokolade te vam može pomoći da smanjite želju i za slatkišima i za slanom hranom. I, nemojte pretjerivati – 30 grama dnevno sasvim je dovoljno.

 

Jaja

Počinjanje dana konzumiranjem jaja “držaće” vas sitima do ručka. Njihova snaga je u proteinima koje sadrže, jer upravo oni vas drže tako dugo sitima. Štaviše, istraživanja pokazuju da osobe čiji se doručak sastoji od veće količine proteina unose manje kalorija tokom dana.

 

Ovsena kaša

Topla ovsena kaša može vam pomoći da se duže osjećate sitima. Ona sadrži više proteina i vlakana u odnosu na ostale pahuljice odnosno žitarice. Takođe, ovsena kaša sadrži i veće količine beta-glukana, šećera koji im daje zdrava svojstva, hidrataciju i molekularnu težinu u odnosu na druge žitarice i pahuljice.

 

Voda

Zbog manjka vode u organizmu možete imati osjećaj da ste gladni. Zašto? “Simptomi” gladi slični su simptomima dehidracije: nizak nivo energije, smanjene kognitivne funkcije i loše raspoloženje. Sledeći put kada vam se bude tražila popodnevna užina, popijte veću čašu vode i sačekajte deset minuta. Postoje veoma velike šanse da će osjećaj gladi nestati, a vi ćete unijeti manje kalorija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info