12 kućnih lijekova koji brišu bubuljice

0

Možda ste se u srednjoj školi molili da bubuljice nestanu što prije, ali tužna je istina da se prilično veliki broj odraslih žena bori s njima, s vremena na vrijeme. U takvim situacijama, najbolje je da ih eliminišete pomoću nekog od sledećih prirodnih lijekova, a koje već (najvjerovatnije) imate u kući.

 

Aspirin

Aktivni sastojak aspirina je salicilna kiselina, a ona se nalazi i u mnogobrojnim fabričkim preparatima protiv akni i bubuljica. Zdrobite jedan aspirin i pomiješajte ga sa malo vode kako biste dobili pastu koju ćete direktno nanijeti na bubuljicu pomoću štapića za uši. Nakon deset minuta isperite mlakom vodom.

 

Ulje čajevca

Ulje čajevca je blagi antiseptik te ima i blago antiupalno dejstvo. Par kapi pomenutog ulja nanesite na tufer, a zatim nježno “tapkajte” po bubuljici. Ostavite par sati ili preko noći.

 

Led

Kao što može smanjiti oticanje uganutog zgloba, led može smanjiti i upalu u bubuljici. Kocku leda umotajte u gazu i prislonite na bubuljicu, ne duže od minute. To će stisnuti krvne sudove i smanjiti crvenilo i otok.

 

Jabukovo sirće

Napravite tonik tako što ćete pomiješati jedan dio jabukovog sirćeta sa tri do četiri dijela vode (četiri dijela ako imate osjetljivu kožu). Tonik nanesite na lice koristeći tufer. To će vam pomoći da eliminišete površinske bakterije na licu koje često mogu uzrokovati nastanak bubuljica. Jabukovo sirće sadrži limunsku kiselinu koja je jedan od sastojaka mnogobrojnih preparata protiv akni i bubuljica.

 

Sok od limuna

Poput jabukovog sirćeta, sok od limuna sadrži limunsku kiselinu. On se može pohvaliti i zavidnom količinom L-askorbinske kiseline koja je prirodni antioksidnt. Natopite tufer pomenutim sokom i nanesite na bubuljice prije spavanja.

 

Bijeli luk

S bijelim lukom ne možete pogriješiti (naravno, osim mirisa). On ima blaga antiupalna svojstva koja mogu pomoći u eliminisanju bubuljica. Napravite pastu od zgnječenog bijelog luka i vode, nanesite je direktno na bubuljicu te isperite nakon pet minuta.

 

Bjelance

Proteini i vitamini koje bjelance sadrži pomažu u “izvlačenju” masti iz kože što može pomoći u smanjenju upalnih procesa. Na problematičnom području razmažite bjelance te ga nakon desetak minuta isperite.

 

Soda bikarbona

Ona ima mnogostruku primjenu, a može vam pomoći i da eliminišete bubuljice i akne. Napravita pastu tako što ćete pomiješati tri dijela sode bikarbone sa jednim dijelom vode. Dobijenu pastu nanesite na lice nježnim, kružnim pokretima te je nakon pet minuta isperite mlakom vodom.

 

Kora banane

Istraživanja pokazuju da unutrašnja strana kore banane može pomoći kod eliminisanja bradavica na stopalima, ali i bubuljica i akni. Nježno je trljajte po problematičnom području par minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

 

Sirovi bijeli krompir

Narendani bijeli krompir nanesite na lice kao masku ta masirajte dvije minute. Nakon toga isperite. Krompir sadrži antiupalna dejstva te djeluje i kao blagi antiseptik.

 

Krastavac

Osim što mogu pomoći kod eleminisanja natečenosti očiju, krastavci pomažu i kod ublažavanja otoka koji se povezuje sa bubuljicama. Oni hlade i osvježavaju kožu te su bogat izvor C vitamina. Krišku hladnog krastavca nanesite na problematično mjesto kako biste hidratizirali kožu i ublažili nelagodu koju stvara bubuljica.

 

Kora narandže

Ona može poboljšati i sveukupni izgled vaše kože. Zašto? Zato što kora, kao i ostatak ploda, sadrži vitamin C, antioksidant koji je neophodan za regeneraciju kože. Sameljite koru te je pomiješajte s vodom kako biste dobili pastu koju ćete utrljati u kožu. Isperite nakon deset minuta.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info