Kampanja za bezbjednost saobraćaja “Ne kucaj da se ne bi zakucao”

0

NIJEDAN POZIV NIJE VAŽNIJI OD ŽIVOTA

Kao da crne statistike o broju mrtvih na ulicama ne govore dovoljno, širom svijeta se kreiraju kampanje upozorenja koje govore da vožnja i korištenje mobilnog telefona ne smiju da idu zajedno.

Sa ciljem smanjenja saobraćajnih nesreća i u Republici Srpskoj je početkom maja je pokrenuta kampanja o bezbjednoj i savjesnoj vožnji.

Riječ je o kampanji Ne kucaj da se ne bi zakucao koju sporovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i kompanija Mtel, kao partner projekta.

Istraživanja sprovedena u svijetu, Evropi i okolnim zemljama, kao i nedavno istraživanje iz Srbije, kažu da se svaka peta nesreća može povezati sa upotrebnom mobilnog telefona, a istraživanja iz SAD pokazuju da se deset procenata svih razgovora obavi tokom vožnje i da se deset procenata poruka pošalje za vrijeme vožnje. Za slanje poruke je potrebno 23 sekunde, za pretraživanje imenika treba pet do šest sekundi, pri brzini od 50 km/h automobil za jednu sekundu pređe oko 14 metara, a pet sekundi je već pređenih 70 metara. Sada zamislite da se krećete 70 metara, a da ne gledate ispred sebe. Mobilni telefon je, prije svega, fizička smetnja, jer vozite samo jednom rukom. Drugo, on je kognitivna smetnja, jer dok razgovorate vaša pažnja nije usmjerena na put, bar ne više od 30 do 40 procenata. To su najmanje dva razloga da se korištenje telefona tokom vožnje može poistovijetiti sa vožnjom pod uticajem alkohola od nekih 0,5 do 0,8 promila. Naravno da je navike teško mijenjati, jer su ljudi po prirodi radoznali. Kada vam zazvoni telefon uvijek ćete pogledati ko je – “možda je nešto hitno”, “hajde da obavim razgovor” Međutim, saobraćajne nezgode se dešavaju” ističe Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Po njegovim riječima u Republici Srpskoj u protekle dvije godine (2013. i 2014.) smrtno je stradalo čak 284 lica.  U prva tri mjeseca 2015. godine na putevima u RS poginulo je 35 osoba.

Vrlo često nesreće su uzrokovane ljudskim faktorom i zato su ovakve kampanje koje upozoravaju i pozivaju na savjest vozača od velikog značaja.

Kampanja Ne kucaj da se ne bi zakucao traje do kraja juna mjeseca, ali neminovnost savjesne vožnje nema rok trajanja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info