Brzo i jednostavno: Kako napraviti prirodno gnojivo za baštu

0

Umjesto da kupujete gnojivo, napravite ga sami! Koristeći ostatke hrane, korov ili lišće napravite super prirodno i hranjivo gnojivo za vašu baštu. Evo i kako.

 

Kore od banane

Redovnim konzumiranjem banana vaš organizam će dobiti sav potrebni kalijum. Ruže takođe vole kalijum. Prilikom sadnje ruža, u rupu ubacite koru – dvije te zatrpajte zemljom. Kora će istruliti i vašim ružama dati sve potrebne sastojke kako bi one izgledale predivno i narasle što veće. Isto možete uraditi i sa svim vrstama povrća.

 

Talog od kafe

Biljke poput paradajza, borovnica, ruža i azaleja obožavaju kiselo tlo, a talog od crne kafe, koji je bogat azotom, upravo to će im i omogućiti. Najbolje bi bilo da ga ne koristite odmah, nego da svježe lišće i travu svakodnevno taložite te posipate vodom i talogom od kafe. Nakon nekoliko dana, prirodno gnojivo je spremno za korištenje. Takođe, talog od kafe odličan je za zaštitu od puževa. Pospite ga oko biljaka i zaboravite na ove naporne životinje.

 

Ljuske od jaja

Operite ih, a odmah zatim i zgnječite. Komade ljuske ubacite u zemlju oko sadnica paradajza i paprike. Kalcijum će zaštititi povrće od trulenja. U ljuskama se nalazi 93% kalcijum karbonata (ista količina se nalazi i u limeti) koji je savršena hrana za vaše voće i povrće.

 

Korov

Da li ste znali da najbolje prirodno gnojivo raste pod vašim nogama? Kopriva, čičak, gavez, boražina (oštrolisac), rastavić, žuto zelje i mišjakina odličan su izvor prirodnog gnojiva. Postoji nekoliko načina kako da ga napravite. Ako korov još nije procvjetao, osušite ga na suncu, isjeckajte te koristite kao humus. On je bogat azotom koji će dodatno nahraniti vaše biljke. Boražina je biljka, ali neki je smatraju i korovom. Ima mnogo istih nutritivnih svojstava kao i gavez. Osušite cijelu biljku, sačekajte da istrune te dodajte u zemlju kako bi ubrzala rast biljke i dodala dodatnu dozu toplote. Bilo bi dobro da u toku procesa prekrijete nos, jer ovo gnojivo ima izrazito neugodan miris. Ako želite da napravite “dugotajnije“ gnojivo, u kantu od dvadeset litara ubacite veću količinu lišća i korova. Pritisnite ciglom ili težim predmetom kako biste bili sigurni da je u potpunosti prekriveno vodom. Ostavite da odstoji tri do pet sedmica te miješajte bar jednom sedmično. Dobijenu mješavinu razblažite vodom (litru dobijenog gnojiva u deset litara vode) kako biste dobili hranjivo tečno gnojivo. Uvijek je bolji izbor da ga razblažite, jer prevelika koncentracija može uništiti biljke.

 

Pokošena trava

Bogata azotom, trava se postepeno razgrađuje i poboljšava kvalitet tla. Napunite kantu od dvadeset litara sa tek pokošenom travom. Možete dodati i korov, jer on upija hranjive materije iz zemlje jednako dobro kao i trava. Dodajte vodu tako da prekrije travu te pustite da odstoji nekoliko dana. 256 ml dobijene tečnosti razrijedite sa 2.5 l vode. Svaku biljku zalijte sa pola litre razrijeđene tečnosti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info