7 namirnica koje dokazano jačaju vašu kosu i nokte

0

Za dobar izgled jednako je bitno kako vaše tijelo “tretirate” s unutrašnje strane, kao i sa vanjske. I, ovdje nije samo riječ o izgledu vaše kože. Ishrana ima prilično velik uticaj na izgled vaše kose i noktiju. S obzirom da se i kosa i nokti sastoje od keratina, činjenica je da određene namirnice koje poboljšavaju izgled jednog mogu poboljšati i izgled onog drugog.

Spremne ste da se “oprostite” od ispucalih vrhova i krtih noktiju? Konzumirajte sljedeće namirnice.

 

Protein surutke

Kosi su potrebni proteini za proizvodnju keratina, proteini koji kosu čine jakom. Ukoliko kosa ne dobija dovoljne količine proteina ona može doći u “fazu mirovanja” usljed čega dolazi do izazivanja primjetnog gubitka kose. Pokušajte u jutarnji smoothie ili druge napitke dodati kašičicu proteina surutke kako biste poboljšali proizvodnju keratina, a samim tim i ojačali kosu.

 

Crveno meso

Osim što sadrži obilje proteina, crveno meso bogat je izvor još jedne hranjive materije koja je neophodna za jaku kosu i nokte: željeza. Žene sa manjkom ovog minerala obično imaju i rijetku kosu i krte nokte. Ovo ne znači da crveno meso trebate jesti svaki dan (crveno meso sadrži i visok nivo zasićenih masti koje se povezuju da povećanim rizikom od nekoliko zdravstvenih problema, uključujući oboljenja srca, različite tipove raka i dijabetes) – dobar komad nemasne govedine jednom sedmično sasvim je dovoljno.

 

Borovnice

Antioksidanti štite ćelije vašeg organizma od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Ova oštećenja utiču na rast nivoa hormona stresa i nastanak upala što utiče na sve ćelije organizma, uključujući i one u kosi i noktima. Konzumirajte borovnice što češće, jer one sadrže najveći nivo antioksidanata od svih drugih vrsta voća.

 

Bademi

Oni ne samo da su bogat izvor proteina već sadrže i veoma visok nivo magnezijuma, minerala koji pomaže u održavanju zdravlja kose i noktiju. Stres ima prilično poguban uticaj na vašu kosu (dovodi do njenog prorjeđivanja i opadanja), a magnezijum je anti-stres mineral. Nedostatak magnezijuma možete uočiti na noktima, ukoliko se na njima pojave vertikalna ispupčenja i brazde. Pored badema, bogati izvori ovog minerala su i povrće tamnih listova (špinat, blitva, kelj), soja i kakao.

 

Pivo

Pivo je jedan od najboljih izvora silicijuma koji pomaže cirkulaciju u predjelu vlasišta, a što podstiče rast nove kose. I, nemojte pretjerivati: jedno pivo dnevno preporučena je doza za žene, dok za muškarce ta mjera iznosi dva piva.

 

Mlijeko

Sve veći broj istraživanja potvrđuje vezu između D vitamina i gubitka kose. Naime, žene kojima opada kosa imaju niži nivo pomenutog vitamina u odnosu na žene kojima kosa ne opada. Pored toga, kalcijum je ključni mineral neophodan za izgradnju zdrave kose i noktiju (napomena: vitamin D vam je neophodan kako biste apsorbovali kalcijum). Naravno, mlijeko obogaćeno D vitaminom nudi oba sastojka, ali ukoliko mislite da imate manjak D vitamina, posavjetujte se sa doktorom oko uzimanja suplemenata.

 

Jaja

Jaja su bogat izvor proteina te mogu sadržavati i određenu količinu D vitamina kao i biotin. Vitamin B kompleksa, biotin, igra ulogu u razvoju keratina – žene koje imaju manjak ovog vitamina obično se susreću sa opadanjem kose i krtim noktima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info