5 stvari koje ne bi trebalo da radite prije spavanja

0

Dobar i kvalitetan san preduslov je za dobar i produktivan dan. Međutim, sve više ljudi ima problema sa spavanjem, ali dobra vijest je da možete uraditi par određenih stvari koje će vam pomoći da brže zaspite i da imate kvalitetniji san. Način na koji se ponašate prije spavanja može uticati na sposobnost vašeg tijela da se opusti, a neke od navika bi vas mogle i iznenaditi.

Kasnovečernje vježbanje


Ako vježbate u večernjim satima, bilo bi dobro da to bude najmanje dva i po sata prije spavanja. Ili, još bolje, vježbajte ujutro! Na taj način ćete biti puni energije tokom cijelog dana te vam jutarnje vježbanje, zapravo, može pomoći da brže zaspite uveče i da imate kvalitetniji san.

Konzumiranje celera u večernjim satima


Celer je prirodni diuretik pa, ukoliko ga konzumirate nekoliko sati prije spavanja postoji velik vjerovatnoća da ćete se probuditi tokom noći, jer ćete imati potrebu za toaletom. Ukoliko volite celer, najbolje bi bilo da ga konzumirate tokom ručka.

Začinjena hrana


Začinjena hrana vam neće pomoći da zaspite. Umjesto toga, ona će “zapaliti” vaš metabolizam i moždanu aktivnost te može proizvesti stomačnu kiselinu koja je glavni uzrok nastanka nadimanja i žgaravice. Ukoliko baš želite da konzumirate začinjenu hranu, onda je najbolje da ne pretjerujete i da jedete bar četiri sata prije spavanja.

Crveno meso


Iako je crveno meso odličan izvor proteina i željeza, bilo bi mudro da odolie sočnom odresku dva sata prije spavanja. Proteini i masti sporo se probavljaju, a kako je svima poznato, spavanje punog stomaka recept je za nemiran san.

Alkohol


Alkohol privremeno povećava nivo šećera i serotonina što zauzvrat podiže nivo energije i raspoloženja. Međutim, ubrzo nakon zadnjeg pića serotonin i šećer počinju naglo da opadaju što dovodi do dehidracije i remećenja sna. Ukoliko uživate u čaši vina uz obrok, postarajte se da to bude tri sata prije spavanja kako biste omogućili da se uspostavi ravnoteža u organizmu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info