Kampanja “Ne kucaj da se ne bi zakucao”: Izrežirana saobraćajka kao poziv na opreznu vožnju

0

Slupani automobili, razbijeno staklo svuda po ulici, krvave glave… Ovako obično izgledaju mučni prizori koje svakodnevno gledamo u medijima, a stupci su prepuni priča iz crne hronike, kojima je nerijetko uzrok nepažnja vozača.

Upravo ovakva scena je zatekla i stanovnike Laktaša, koji su se zaustavljali da vide da li je sve u redu sa sudionicima udesa. Na svu sreću, nije se radilo o saobraćajnoj nesreći, već o unaprijed izrežiranoj demonstraciji za nastavak kampanje “Ne kucaj da se ne bi zakucao”, baš kao i desetak dana ranije u Banjaluci, a povrijeđeni vozači, zapravo su bili profesionalni glumci.

Kampanju “Ne kucaj da se ne bi zakucao” zajedničkim snagama realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i kompanija Mtel, kao partner ove akcije, a njen cilj je da ukaže na rizik kojim vozači izlažu sebe i druge učesnike u saobraćaju koristeći mobilni telefon dok su za volanom automobila.

Ovim putem je u saradnji sa opšinom Laktaši promovisana i kampanja ‘Zaveži. Veži pojas!’, koja je pokrenuta u maju 2015. godine.

Ipak, brojni su i savjesni vozači, koji su veoma dobro svjesni kakve posljedice može imati korištenje mobilnog telefona tokom vožnje. Pitali smo vozače kojoj grupi pripadaju.

“Ne praktikujem korištenje mobilnog telefona prilikom vožnje jer se ne osjećam dovoljno sigurno za volanom. Telefon mi odvlači pažnju i nisam u mogućnosti da stoprocentno pratim dešavanja u saobraćaju. Zato se trudim da to ispoštujem”, kaže Saša Dedić.

Dejan Mićević, koji zbog prirode posla često koristi telefon, priznao nam je da se često javlja na telefon u toku vožnje.

”Ipak kada sam vidio ovaj prizor, navelo me na razmišljanje o posljedicama. Obećao sam sebi da neću telefonirati za vrijeme vožnje, ili ću bar nastojati da to svedem na minimum”, rekao je Dejan.

Cilj kampanje “Ne kucaj da se ne bi zakucao” je preventivno djelovanje, odnosno, poruka vozačima da ne koriste mobilne telefone tokom vožnje, kako bi punu pažnju usmjerili na put, a o značaju ovog jednomjesečnog projekta govore i objave medijskih kuća koje su se bavili ovom kampanjom.

Upravo je podrška medija, kao glavnih prenosilaca društveno odgovornih poruka, bila od presudnog značaja za ovu akciju.

Mediji su učešćem u kampanji dali veliki doprinos kampanji “Ne kucaj da se ne bi zakucao” širenjem informacija o važnosti odgovornog ponašanja za vrijeme vožnje, a ovakav vid edukacije javnosti može svakako uticati na smanjenje crnih statistika.

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info