5 znakova upozorenja da je vaše prijateljstvo ugroženo

0

Vaš odnos sa prijateljima jedan je od najznačajnijih koje ćete imati u životu, a to potvrđuju i naučna istraživanja: naime, dobra povezanost sa prijateljima značajno doprinosi vašem emotivnom i mentalnom zdravlju. S druge strane, veliki broj ljudi stvara sebi pritisak da “održi” i određena prijateljstva koja nisu kvalitetna, čisto iz osjećaja lojalnosti ili krivice, ali to nije dobro. Ni po njih ni po vas. Sledećih pet znakova upozorenja pokazuju da je vaše prijateljstvo na trusnom terenu.

 

  • Ne sviđa vam se ono što postajete kada ste s njom/njim. Možda imate osjećaj da postajete pasivno-agresivna ili jednostavno agresivna osoba kada se družite sa tom osobom. Ili možda se osjećate ogorčeno, možda osjećate zavist ili potrebu da se takmičite, a nemate tendenciju da budete takvi kada ste okruženi drugim ljudima. Ako je to slučaj, zapitajte se šte je osnova tog prijateljstva. Da li uopšte trebate nastaviti da se družite s takvom osobom?
  • Ta osoba ima loš uticaj na vas. Da li se dešava da, kako provodite vrijeme s tom osobom, počinjete da zanemarujete sebe i svoje potrebe (previše pijete, zapostavljate obaveze, imate manje takta s djecom i slično)? Možda su vaš posao ili ocjene u opasnosti, a možda i vaša veza s partnerom ili brak počinje da se “ljulja” zbog te osobe odnosno njenog uticaja na vas. Ako je tako, vrijeme je da razmislite da li vam neko takav treba u životu.
  • Prijateljstvo je znatno neuravnoteženo. Reciprocitet. Kakav reciprocitet? Možda ta osoba često posuđuje od vas stvari, ali ih ne vraća ili je možda stalno zovete na večeru, ali se ona nikad ne sjeti da pozove vas. Ili je možda suprotno: možda ta osoba stalno “radi” neke stvari za vas, ali vi morate priznati da niste baš zainteresovani da “vratite uslugu”. U svakom slučaju, ravnoteža u pravom prijateljstvu je i više nego potrebna. Ne, to ne znači da se družite s nekim samo iz interesa, ali znači da trebate nekome ukazati povjerenje i pružiti male znakove pažnje, ukoliko on to vama pruža i obrnuto.

  • Riječi koje biste koristili da opišete prijatelja i nisu baš laskave. Možda u sebi stalno ismijavate tu osobu i to na ne baš “ljubazan” način. Ili se osjećate superiorno u odnosu na nju da vas to nervira. Ne smijete se s tom osobom već se smijete njoj i, budimo iskreni, ona vam više i nije toliko draga.
  • Čini se da vas prijatelj ne razumije. Možda s tom osobom stalno dolazi do nesporazuma ili se osjećate neprijatno zato što vas ona zadirkuje zbog vašeg načina oblačenja, ponašanja, kuhanja… Lista je prilično dugačka. Počinjete da se osjećate potcijenjeno i počinjete da se ponašate prilično “cenzurisano” kada ste s tom osobom ili možda čak, u naletu “dosade”, počinjete da se razmećete svojim navodnim manama samo da biste je iznervirali. U svakom slučaju, sve navedeno je suprotno od bezuslovne ljubavi i prijateljstva.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info