Savjeti vrhunskih stručnjaka: 9 načina da izgledate savršeno i kada su najtopliji dani

0

Kako da izgledate svježe i njegovano kada sunce grije bez prestanka? Svjetski stručnjaci u šminkanju preporučuju sledećih devet savjeta.

Smanjite količinu šminke koju inače nanosite

Pod vrelinom sunca, šminka će se “istopiti“ tako da morate voditi računa šta i kako nanosite na lice. Kada ste u mogućnosti, koristite puder u prahu, jer će on upiti svu masnoću i znoj sa lica. Ne prekrivajte cijelo lice tečnim korektorom već stavite onaj u stiku i to samo na mjesta gdje je neophodan.

Izaberite univerzalni proizvod

Najlakši način da istovremeno date svu potrebnu vlažnost vašem licu, ali i da sakrijete eventualne nedostatke na njemu, jeste da koristite toniranu kremu. Ako ste u mogućnosti, nabavite onu sa zaštitnim faktorom. Tonirane kreme  lako se stapaju sa prirodnom bojom vašeg tena t ako da ne morate strogo da vodite računa o nijansi. Malo tamnije boje će unijeti toplinu u vaše lice. Koristite ih umjesto hidratantne kreme.

Ne pretjerujte sa rumenilom

Toplota pojačava cirkulaciju krvi u vašem licu te ono izgleda mnogo rumenije nego obično. Ako vam to ipak nije dovoljno, na lice nanesite sasvim malu količinu rumenila u prahu.

Spriječite razmazivanje šminke na očima

Često se desi da se sjenka na očima razmaže usljed visoke temperature. Zbog toga bi bilo dobro da je zamijenite vodootpornim ajlajnerom. Ako ipak ne možete bez nje, na oči prvo nanesite prajmer pa tek nakon toga i sjenku. Zahvaljujući prajmeru oči će duže ostati našminkane te se sjenka neće razmazati.

Kako odabrati maskaru?

Ovo i nije neka mudrost – izaberite maskaru sa vodootpornom formulom. Nanesite je u dva sloja i pustite da se osuši. Nakon toga jedino ćete je moći skinuti sredstvom za skidanje šminke te ne morate da se brinete da će se razmazati.

Savršeno našminkane usne

Spriječite razmazivanje ruža tako što ćete prvo nanijeti olovku za usne. Naravno, ona mora da bude u istoj nijansi kao i ruž. Takođe, za vrijeme velikih vrućina, najbolje bi bilo da sjaj za usne zamijenite običnim balzamom, jer će on zaštititi usne od isušivanja te će one izgledati prirodno i njegovano. Za kraj, nakon što nanesete karmin ili olovku, na usne lagano prislonite  maramicu koja će ukloniti višak masnoće te će šminka duže ostati netaknuta.

Zaboravite na prejake mirise

Umjesto da parfem nanesete na kosu, uradite sledeće: na traku ili gumicu za kosu nanesite malo parfema te zavežite kosu. Prije nego što izađete iz kuće, skinite je te prstima napravite frizuru. Vaša kosa će predivno mirisati te ćete za sobom ostavljati miris svježine kud god da prođete.

“Ljeto na noktima”

Ljeto je idealna prilika za eksperimentisanje sa jarkim bojama koje savršeno izgledaju u kombinaciji sa preplanulom kožom. Da li ste nekada kupili super jarki lak koji je potpuno drugačije izgledao na noktima? Vjerovatno ste se razočarali i pomislili da mu je mjesto u kanti za smeće. Nema potrebe da ga bacate. Da biste postigli istu nijansu kao u bočici, nokte prvo nalakirajte bijelim lakom, a onda i željenom nijansom. Problem riješen!

Ne zaboravite na kremu za sunčanje

Krema za sunčanje treba postati dio vaše svakodnevnice, ali ako na suncu boravite duži period, morate koristiti onu sa širokim spektrom primjene. Potražite one koje su pravljene na bazi meksorila ili heliopleksa, jer se one koriste za zaštitu cijelog tijela. Kreme i balzame za usne sa zaštitnim faktorom nikada ne ostavljajte u autu ili na toplim mjestima. Visoka temperatura  izazvaće slabljenje aktivnih sastojaka te nećete dobiti zaštitu koja je označena na pakovanju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info