M:agazin donosi: Solarni putevi i najpametnije dugme koje ćete ikada pritisnuti

0

I ove subote vam u emisiji m:agazin donosimo niz zanimljivih priloga o naučnim dostignućima koja već sada mijenjaju budućnost čovječanstva. Zanima li vas kako će izgledati ceste budućnosti ili pametno dugme uz koje više nikada nećete zaboravljati svakodnevne obaveze? Pridružite se voditeljkama Brankici Stojanović i Jeleni Babić koje će vam u terminu od 16.30 časova na kanalu Alternativne televizije odgovoriti na ova i niz drugih pitanja.

Oduvijek ste sanjali o nekom magičnom rješenju uz pomoć kojeg će zaboravljanje svakodnevnih predmeta i obaveza postati stvar prošlosti? Rješenje za vas je pametno dugme – Droplet, koje se postavlja na predmet povezan sa zadatkom koji morate obaviti. Sve obaveze koje morate obaviti unosite u specijalnu aplikaciju povezanu sa droplet uređajima, tako da će vas alarm u sklopu aplikacije podsjetiti na vaše dnevne zadatke. Droplet dugme korisnici često postavljaju na bočice sa lijekovima kako bi ih ovaj gedžet podsjetio na ponovno uzimanje lijeka ili odgovarajuće doze vitamina.

Bračni par Brusaw iz američke države Idaho ima jedinstvenu viziju puteva koji će umjesto asfalta biti konstruisani od solarnih ploča. Ovi solarni putevi prikupljaće energiju Sunca koja se zatim može transformisati u električnu energiju, a ploče heksagonalnog oblika obavljaće i niz drugih korisnih funkcija kao što je uklanjanje leda koji se nakuplja na površini ceste i osvjetljavanje mračnih dijelova puta pomoću posebno ugrađenih LED lampica. Ovi inovatori i vlasnici firme za proizvodnju solarnih rješenja „Solar Roadways“ ubrzano rade na projektu koje je odobrilo američko Ministarstvo transporta pomoću kojeg bi svoj izum mogli proširiti na nacionalni nivo. Naučni tim iz ove kompanije proizveo je nevjerovatno izdržljive ploče otporne na velike pritiske i težine.

Pažljivo pratite priloge i ovog izdanja m:agazina budući da jedan od njih krije odgovor na nagradno pitanje koje ćemo postaviti na kraju emisije. Pozivamo vas i da nam na mail adresu [email protected] pošaljete svoja pitanja i sugestije u vezi emisije.

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info