Kada ste sami sebi neprijatelj: 10 načina da se prestanete sabotirati

0

Postoje trenuci u životu kada imate osjećaj da sve radi protiv vas, kada postoje određene prepreke koje otežavaju ili onemogućuju ostvarivanje željenih ciljeva i kada ste na ivici da odustanete. Ali, šta ako ste vi glavna prepreka na vašem putu? Ponekad, sami sebi možete biti najveći neprijatelj. A, vjerovatno se pitate, zašto bi neko stajao samome sebi na putu sreće? E pa, to nije svjesna odluka.

To se dešava kada podsvijest počne da reaguje na niz ishoda: strah, neuspjeh, pitanja oko povjerenja, neznanje o tome šta će se desiti sledeće i tako dalje. U određenom trenutku sve ste bliže tački u kojoj postaje žrtva sopstvenog sabotiranja. To se dešava češće nego što mislite, a najgori dio je da i ne shvatate da se to dešava. Ipak, ne brinite, jer postoji rješenje i za to. Evo kako i da izbjegnete da postanete žrtva sopstvene sabotaže.

Identifikovanje


Napravite korak unazad i sagledajte širu sliku. Kada postoji određeni cilj koji nastojite postići možete početi sa stvaranjem izgovora o tome zašto ga ne možete ostvariti. Procijenite da li su u pitanju “prave” prepreke ili samo strah od nepoznatog. Da li se samo bojite da uložite sve svoje napore u nešto i da nećete dobiti rezultate koje očekujete?

Prestanite se fokusirati na negativnosti situacije


Napravite pauzu, osvrnite se na ciljeve koje ste postigli i razmislite o stvarima koje možete promijeniti kako bi one imate uticaj na vaš život i kako bi vas približile tamo gdje želite da stignete i budete. Ako zapnete, sjetite se da je potrebno vrijeme kako bi se ovo uradilo.

Pronađite inspiraciju, pročitajte knjigu na tu temu, tražite pomoć. Radite na tome i budite uporni.

Vjerujte u sebe i u ono za šta ste sposobni


Biti svjestan sopstvene snage od ključnog je značaja. Ako je potrebno, napravite spisak vaših “snaga” te ga držite blizu sebe kako biste se svaki put kada ste u nedoumici mogli podsjetiti koliko ste sposobni.

Ne dozvolite da vas strah ili neuspjeh pokolebaju


Niko ne želi da doživi neuspjeh, ali nemojte da to bude razlog zbog kojeg u startu odustajete. Neuspjesi su dio života, a iz njih možete dosta toga naučiti. Izađite iz svoje zone udobnosti i pokušajte.

Ne budite prestogi prema sebi


Ako prolazite kroz težak period ili ako vam je teško, napravite pauzu i razmislite. Ne morate biti savršeni ili da imate odgovore na sva pitanja.

Preuzmite kontrolu nad svojim životom


Preuzmite odgovornost za svoj život i znajte da samo vi kontrolišete vaše reakcije. Često je lako kriviti druge za ono što nam se ne sviđa u našim životima. Uostalom, prilično je teško priznati da smo možda mi primarni uzrok zbog čega živimo u situacijama koje nam se posebno ne sviđaju ili u kojima ne uživamo.

Istina je da ste vi jedina osoba koja može napraviti promjene u vašem životu i načinu na koji ga živite. Naravno, s vremena na vrijeme motivacija je potrebna iz vanjskih izvora, ali sve je do vas. Vi ste ta osoba koja treba da napravi sledeći korak i koja zna, duboko u sebi, šta se zaista dešava.

Posmatranje je od ključnog značaja


Šta je razlog zbog čega se zadržavate na onome što vam škodi? Kakve emocije izazivaju takvo ponašanje? Šta vas čini toliko vezanima za tu situaciju? Sva navedena pitanja ključna su za shvatanje korijena i srži problema. Odvojite malo vremena da analizirate situaciju, vaša osjećanja i misli.

Budite iskreni


Priznajte sebi da se suočavate sa teškoćama. To nije slabost i svakome se dešava, bar jednom u životu, da ne vidi izlaz iz određene situacije. Prestanite da bježite od problema i suočite se s njim, čak iako je on zahtjevan i neugodan.

Onog trenutka kada prepoznate da imate problem zapravo je vrijeme kada ćete početi raditi na njegovom rješavanju.

Budite fleksibilni


Na putu postizanja cilja, možete shvatiti da je potrebno da ga malo promijenite ili čak da se udaljite od njega i to je sasvim u redu. Budite fleksibilni; možete se predomisliti tokom procesa.

Vježbajte


Za sve što je zaista važno u životu potrebno je vremena i truda, ali kada postignete željeni cilj biće vam jasno da je bilo vrijedno. Svaki put kada pokušate, iskustvo će vas učiniti mudrijima i shvatićete da ste naučili lekciju. Upravo zbog toga postaćete bolja verzija sebe.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info