5 stvari koje morate znati prije nego što ofarbate kosu

0

Bilo da pokušavate držati korak sa najnovijim trendovima ili vam je jednostavno dosadio trenutni izgled, promjena boje može biti baš ono što vam je potrebno. Donosimo pet savjeta kako da dobijete baš onakvu boju kakvu ste oduvijek željeli.

Šta se dešava sa kosom prilikom farbanja?


Prije nego što se odlučite na drastične promjene, trebate da znate šta se dešava sa vašom kosom prilikom farbanja.

  • Farbanje trajnom bojom. Trajne boje za kosu sastoje se od kreme za razvijanje boje i amonijaka koji otvara spoljašnji sloj dlake. Nakon toga mješavina boja posvjetljuje prirodnu nijansu kose, ali istovremeno razvija i novu boju. Sa trajnim farbama imate izbor da idete u svijetlu boju, ali isto tako i u tamnu.
  • Izbjeljivanje kose (blajhanje). Proizvodi za izbjeljivanje kose sadrže kremu za razvijanje boje te blanš za posvjetljavanje. Imajte u vidu da je blajhanje najagresivniji vid farbanja kose, jer on u potpunosti depigmentiše dlaku, odnosno uklanja melanin iz nje. Međutim, ako nakon farbanja, svakodnevno njegujete kosu, hranite je maskama i uljima, moguće je održati je zdravom i lijepom.

Isprobajte boju prije nego što se stvarno ofarbate


Idealno bi bilo kada biste, prije nego što se ofarbate, nabavili periku iste ili slične boje te na taj način saznali kako vam određena nijansa odgovara. Naravno, to je samo približna slika onoga kako biste izgledali da se stvarno ofarbate. Ali opet, perika će vam omogućiti da unaprijed razmislite koja bi vam šminka najbolje odgovarala uz novu boju kose.

Prelazak iz svijetle nijanse u tamnu i obrnuto


Ako se nikada prije niste farbali, u prednosti ste. Naime, kosa koja nije bila izložena grubim hemikalijama lakše će primiti boju, bilo da se radi o svijetloj ili tamnoj nijansi. Ako ste se već farbali, prelazak iz svijetle u tamnu boju je brz i jednostavan. Međutim, prelaženje iz tamne u svijetlu boju je komplikovano, zahtijeva znanje i često do samog ispiranja kose niste sigurni u krajnji rezultat.

Potrudite se da održite boju


Sa svakom promjenom boje, bez obzira da li ste se farbali kod kuće ili u salonu, s vremenom ćete primijetiti da se boja ispira te da nije više intenzivna kao nakon farbanja. Obavezno smanjite korištenje pegle, figara i fena za kosu, jer su oni među glavnim krivcima gubitka intenziteta boje. Takođe, kosu perite šamponom za farbanu kosu te svakih pet sedmica posjećujte frizera (ili se sami farbajte) kako bi ona uvijek bila sjajna i izgledala njegovano.

Budite sigurni u sebe


Bez obzira da li se odlučite za jarke, suptilne ili potpuno prirodne nijanse, naučite da volite svoj novi look te ga ponosno nosite i pokazujte pred drugima. Nakon što postignete savršenu boju, ošišajte se u trendi fazonu te eksperimentišite sa šminkom i odjećom. Najbolje od svega je to što, ako vam se ne svidi dobijena boja, uvijek se možete ponovo ofarbati.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info