Samopotamnjivanje: 7 jednostavnih rješenja za 7 najčešćih problema

0

Ako niste od onih srećnica koje odmah nakon prvog sunčanja poprime predivni tamni ten, sigurno ćete posegnuti za proizvodima za samopotamnjivanje. Da ne biste izgledali neuredno, pa čak i smiješno, saznajte koje su to greške koje žene čine prilikom korištenja ovih proizvoda i kako da ih riješite.

  • Tijelo izgleda pretamno. Vjerovali ili ne, odlazak na bazen će riješiti problem. Naime, hlor koji se nalazi u vodi znatno će posvijetliti vašu kožu. Nemate vremena za odlazak na bazen? Nema problema! Na tijelo nanesite ulje (bejbi, kokosovo ili od badema) te ostavite desetak minuta da odstoji. Nakon toga uradite lagani piling tijela te se istuširajte. Problem riješen!
  • Koža je narandžasta. Najbrži način da popravite stvar jeste da bronzerom pokušate da ujednačite kožu. Sledeći put, prije nego što namažete cijelo tijelo, proizvod nanesite na mali dio kože kako biste bili sigurni da ćete dobiti baš onakvu boju kakvu želite. Ako koža poprimi narandžastu boju, sigurno ne koristite odgovarajuću formulu. Skoro svaki proizvod sadrži različitu količinu DHA (dihidroksiaceton), bezbojni šećer koji u reakciji sa mrtvim ćelijama kože mijenja njenu boju. Budite strpljivi prilikom traženja proizvoda za samopotamljivanje, jer je veoma bitno da pronađete onaj koji će vam najbolje odgovarati.
  • Tijelo je prepuno pruga. Uradite piling proizvodom koji u sebi sadrži sitne kuglice, jer je on za nijansu jači od običnog pilinga za tijelo. Kuglice neće oštetiti kožu, ali će vam pomoći da izjednačite njenu boju. Potražite piling koji u sebi sadrži zobene pahuljice (zaboravite na one sa šećerom). Nakon tuširanja, na potpuno suhu kožu nanesite tekući bronzer kako biste prikrili pruge. U slučaju da je pretaman, bronzer razrijedite običnim losionom za tijelo.

 

  • Ruke su vidljivo tamnije od ostatka tijela. U ovom slučaju uradite sledeće: pomiješajte kašiku sode bikarbone sa pola kašike vode i dvije kašike soka od limuna. Napravite gustu pastu te je dobro umasirajte u ruke.  Nakon tri minute, ruke isperite mlakom vodom. Ako je potrebno, ponovite postupak. Ako su ruke presvijetle, na njih nanesite kremu za samopotamnjivanje, a ostatak tijela redovno mažite običnim losionom za tijelo, kako bi se boje što prije izjednačile.
  • Ne možete dohvatiti kožu na leđima. Potražite proizvod u spreju sa raspršivačem koji se okreće 360 stepeni, tako da funkcioniše kako god da ga okrenete. Ili, još lakše, zamolite prijateljicu ili partnera da to uradi umjesto vas.
  • Koljena, laktovi i gležnjevi su prepuni fleka. Uradite nježni piling ili na kožu nanesite kremu za depilaciju, ali je ostavite samo pola vremena od onoga kako je napisano na uputstvu. Prilikom nanošenja nekog od proizvoda, uvijek ga prvo testirajte na manjem dijelu kože kako biste se uvjerili da koža nije previše osjetljiva.
  • Boja se ne ispira ravnomjereno. Kada koristite sredstvo za samopotamnjivanje, dobro bi bilo da koristite piling svaka dva do tri dana. Koncentrišite se na vrat, ruke, koljena i gležnjeve, jer se boja sa njih najčešće ne ispira ravnomjerno.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info