Šta vaši facebook statusi otkrivaju o vašoj ličnosti

0

Svi imamo bar jednu prijateljicu koja “dijeli” previše toga na facebook-u: niste razgovarali s njom godinama, ali znate sve detalje njenog razvoda ili šta je doručkovala cijele sedmice. Pa, nemojte je previše kriviti. Ona je ono što jeste – totalno neurotična – bar sudeći prema najnovijim istraživanjima. Naime, studija u kojoj je učestvovalo preko petsto facebook korisnika pokazala je da postoji trend od pet najvećih osobina ličnosti (ekstrovertnost, neurotičnost, otvorenost, osjećajnost i savjesnost), kao i samopoštovanje i narcisoidnost, a istraživači su otkrili da ličnost učesnika ima tendenciju da utiče na ono što oni objavljuju na njihovoj profilnoj stranici.

Istraživači ističu da može biti malo iznenađujuće da ažuriranje facebook statusa odražava osobine ličnosti ljudi. Međutim, važno je shvatiti zbog čega ljudi pišu o određenim temama na najpopularnijoj društvenoj mreži. Drugim riječima, poruke koje objavljujemo mogu komunicirati čak i više od onog što mislimo – “blesave” stvari koje objavljujete na pomenutoj društvenoj mreži mogu zapravo odražavati ono što se dešava ispod površine pa čak i samu srž ličnosti, u određenim slučajevima.

Sledeći obrasci su najčešći.

 

  • Kada je svaki status o njihovoj djeci. Šta to znači? U provedenom istraživanju, osobe čiji su se statusi odnosili na njihovu djecu najčešće su savjesne. Organizovane, odgovorne i vrijedne, ove osobe facebook koriste rjeđe od svojih vršnjaka. Kada su na mreži, imaju tendenciju da se drže “sigurnih”, laganih tema kao što su srećan porodični život i smiješne stvari iz svakodnevnog života. Prilično su diskretne i izbjegavaju tračarenje, bar putem društvenih mreža.
  • Kada je svaki status zapravo svaki korak njihovog partnera. Šta to znači? Istraživači ovakvo ponašanje povezuju sa niskim samopouzdanjem ili neigurnošću. Iza hvalisanja tipa: “Kako sam samo postala tako srećna?”, stoji potreba za povećanjem samopoštovanja, suzbijanjem nesigurnosti i uvjeravanjem da je veza još uvijek veoma jaka. Ovakvi statusi dobijaju manje lajkova te čine ljude koji ih objavljuju manje dopadljivima.
  • Kada su statusi uglavnom politička uvjerenja i intelektualne stvari. Šta to znači? Ovo je povezano sa otvorenošću, radoznalošću i kreativnošću. Zaboravite na isprazno ćaskanje: ove osobe na facebook gledaju kao na sredstvo odašiljanja poruke i dijeljenja informacija koje trebate znati (primjera radi, knjiga koju su pročitali i koja ih je ostavila bez daha ili svrsishodan uzrok kojem bi moglo koristiti malo pažnje).

  • Kada je svaki status fotografija sa grupom prijatelja. Šta to znači? Takve osobe su ekstrovertne. Druželjubive i pričljive, za njih je facebook način da pokažu svoj fenomenalni društveni život. Često objavljuju statuse i, ne iznenađuje, imaju širok krug prijatelja koji se često pojavljuju u njihovim objavama.
  • Kada drami nema kraja. Šta to znači? To se povezuje sa neurotičnošću. Ljutito lice i plačljive ikonice! Neurotične osobe su anksiozne te kotiste facebook da privuku pažnju i podršku koja im nedostaje u “stvarnom” životu, a slanjem poruka na dramatičan način. Najčešće koriste pomenutu društvenu mrežu radi prihvatanja i vrednovanja od strane drugih lica.
  • Kada je svaki drugi status o izgledu tijela. Šta to znači? Takve osobe su narcisoidne. Ove vrste poruka najčešće su upućene od strane egzibicionista koji u većini slučajeva vode mnogo računa o svom spoljašnjem izgledu te traže pažnju čestim hvalisanjem o svojim postignućima. Ovakvi statusi dobijaju mnogo lajkova i komentara, ali evo u čemu je caka: istraživači vjeruju da iako se hvalisanje narcisoidnih osoba isplati (u ovom konkretnom slučaju “isplativost” se odnosi na broj lajkova i komentara) sasvim je moguće i izvjesno da su njihovi takozvani facebook prijatelji samo učtivi te da potajno mrze njihov način ispoljavanja na društvenoj mreži. Šta vi kažete?

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info