Ne kucaj da se ne bi zakucao

0

Demonstriran tragičan scenario koji bi se mogao desiti usljed korištenja telefona u vožnji

Nesvakidašnja scena slupanog automobila ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske u samom centru Banjaluke, privukla je u četvrtak 28. maja, 2015. godine pažnju brojnih građana, koji su sa nevjericom posmatrali i komentarisali devastirane ostatke četvorotočkaša ograđene žutom trakom.

Iako bi se možda moglo tako naslutiti, ipak se nije radilo o saobraćnoj nesreći, već o unaprijed pripremljenoj demonstraciji u sklopu kampanje “Ne kucaj da se ne bi zakucao”, čiji je cilj da ukaže na rizik kojim vozači izlažu sebe i druge učesnike u saobraćaju koristeći mobilni telefon dok su za volanom automobila.

Ovu kampanju zajedničkim snagama realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i kompanija Mtel, kao partner ove akcije.

„Kampanja ‘Ne kucaj da se ne bi zakucao’ pokrenuta je krajem aprila, a trajaće do kraja juna. Međutim, sa završetkom kampanje, neće nestati i opasnost koja se javlja kada god neki vozač posegne za mobilnim telefonom u toku vožnje. Olupina koje je danas izložena predstavlja realnu sliku saobraćajne nezgode i upravo ovako izgleda jedan od najgorih mogućih scenarija koji se može javiti zbog smanjene opreznosti zbog korištenja mobilnog telefona za volanom”, kazala je Milica Stojaković, potparol kompanije Mtel i naglasila da je Mtel bez razmišljanja odlučio da podrži ovu kampanju, jer kao društveno odgovorna kompanija smatra da treba da brine o svojim korisnicima, ali i svim ostalim građanima. „Nijedan poziv niti poruka nisu važniji od života i zato još jednom apelujemo na sve vozače da svoje mobilne telefone ostave u toku vožnje“  dodala je Stojakovićeva.

Izrazivši zahvalnost kompaniji koja je obezbijedila da se poruka o savjesnoj vožnji bez upotrebe telefona čuje glasnije, Milija Radović, direktor Agencije za bjezbjednost saobraćaja RS je rekao:

“Kako čujemo od građana, kampanja je omogućila da poruka dođe do mnogo većeg broja ljudi, nego što je to bilo u ranijem periodu. To je jako dobro i ovo je odličan primjer kako se društveno odgovorne kompanije uključuju u aktivnosti koje su od opšteg interesa i značaja za cjelokupno društvo. Taj opšti interes je da smanjimo saobraćajne nesreće i stradanja na putevima u Republici Srpskoj. Ovim putem im izražavamo zahvalnost na tome i nadamo se da ćemo ovu saradnju nastaviti u obostranom interesu”.

Da je demonstracija urodila plodom, pokazali su i komentari prolaznika, koji su se zatekli ispred pozorišta, koji su rekli da će ubuduće dobro razmisliti prije nego što se jave na telefon u vožnji.

Cilj kampanje je preventivno djelovanje, odnosno, poruka vozačima da ne koriste mobilne telefone tokom vožnje, kako bi punu pažnju usmjerili na put, a o značaju ovog jednomjesečnog projekta govore i objave medijskih kuća koje su se bavili ovom kampanjom. Upravo je podrška medija, kao glavnih prenosilaca društveno odgovornih poruka, bila od presudnog značaja za ovu akciju. Mediji su učešćem u kampanji dali veliki doprinos kampanji “Ne kucaj da se ne bi zakucao” širenjem informacija o važnosti odgovornog ponašanja za vrijeme vožnje, a ovakav vid edukacije javnosti može svakako uticati na smanjenje crnih statistika.

Medijski pokrovitelji kampanje “Ne kucaj da se ne bi zakucao”, koja se zvanično završava 30. juna su RTRS, ATV, Pink, TV Bel, K3 TV, TV Istočno Sarajevo, Euro Blic, Press RS, Nezavisne novine, Glas Srpske, Auto shop magazin, Mali oglasi, Radio Osvit, Radio Trebinje, Bobar radio, UNO radio, NES radio, Demofest radio i Radio Igokea, Metromedia, Nova Oprema i Infomedia.

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info