4 znaka da vam hormoni nekontrolisano divljaju

0

Hormonalne promjene veoma su česte kod žena – svakog mjeseca vaši hormoni imaju uticaj na vaše raspoloženje, um, ali i na promjene na koži.

Iako se niovi hormona najčešće stabilizuju nakon menstruacije, različiti faktori (kao što su stres i anksioznost) mogu uticati na njihovu neravnotežu i nekontrolisano “divljanje” po organizmu. Kako znati da li vaši simptomi zahtijevaju liječničku pomoć? Ukoliko imate neke od sljedećih, bilo bi mudro da se obratite doktoru.

Umor


Iscrpljenost može imati mnogo uzroka. Ukoliko ste iscrpljeni na kraju radne sedmice usljed prevelike količine obaveza, tada je najvjerovatnije sve u redu.

Međutim, ako se konstantno osjećate istrošeno i primjećujete da ste dobili na težini, promjene u apetitu ili promjene u “kretanju crijeva” (neredovna stolica), to može biti znak nedovoljno aktivne štitne žlijezde. Da, svi se umorimo i osjetimo se iscrpljeno, ali ako vaše stanje nema logičnu podlogu, bilo bi mudro da se obratite doktoru.

Promjene na koži


Opet su vam se pojavile bubuljice i akne? Iako pomenuto može biti uzrokovano neadekvatnom higijenom (kao što je neredovno skidanje šminke i pranje lica prije spavanja), to može biti znak i nečeg drugog.

Akne i bubuljice kod odraslih ili cistične akne oko donje polovine vašeg lica mogu ukazivati na visok nivo tostesterona. Iako to nije problem koji je opasan po život, akne i bubuljice mogu imati uticaj na vašu psihu. Srećom, vaš doktor vam može prepisati terapiju koja će smanjiti nivo tostesterona i očistiti kožu.

Noćno znojenje


Osim ako je neuobičajeno toplo u vašoj spavaćoj sobi, buđenje u znoju ili sa osjećajem prevelike topline može biti rezultat niskog nivoa estrogena i neredovne ovulacije odnosno perimenopauze.

Perimenopauza može se pojaviti i do deset godina ranije nego što biste trebali “ući” u stadij menopauze tako da, ukoliko imate teže menstrualne probleme prije četrdesete godine života, postoji velika šansa da je vaše noćno znojenje posljedica rane menopauze. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se obratite doktoru kako biste se uvjerili da nije ništa ozbiljnije u pitanju.

Čudne menstruacije


Kao i kod umora, neredovni menstrualni ciklus može biti rezultat mnogobrojnih faktora, kao što su stres, problemi sa štitnom žlijezdom, nizak nivo estrogena ili sindrom policističnih jajnika.

Znakovi sindroma policističnih jajnika najčešće su neredovna menstruacija ili odsustvo iste, ali i poteškoće u eliminisanju suvišnih kilograma ili brzi rast dlaka na “čudnim” mjestima (predio brade, ruku, leđa). Uopšteno, sindromom policističnih jajnika “upravlja” se putem ishrane, vježbanja i pilula za kontracepciju. U svakom slučaju, bitno je da se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info