Sedam navika odlično organizovanih žena

0

Svim ženama koje znaju kako da se organizuju, jedna stvar je zajednička: one imaju “sistem” za sve. Bilo da se radi o načinu upravljanja finansijama ili nečem jednostavnijem, poput pranja suđa, organizovane žene uvijek znaju kad, kako i zašto nešto trebaju da urade.

Možda vam se čini da pretjeruju, ali njih nikada neće zaboljeti glava dok traže nešto po kući, jer će uvijek znati gdje su to i ostavile. Donosimo sedam navika koje posjeduju odlično organizovane žene, a koje i vi možete početi da upražnjavate.

Ladice “svaštare“

California-Closets-Office-System-Desk-Drawer
Ako imate jednu (ili više) ovakvih ladica, sigurno nemate nikakav sistem za organizovanje stvari. Odvojite sat vremena te, uz kafu, pregledajte šta se sve u njima nalazi. Bacite sve što ne koristite. Kada izaberete stvari koje želite da zadržite, nabavite razdjelnik za ladice pomoću kojeg će stvari uvijek biti odlično organizovane.

Organizacija odjeće


Kod dobro organizovanih žena odjeća će biti složena od najsvjetlije pa do najtamnije boje. Svilene stvari će ići na jednu policu, a pamučne na drugu. Najlakši način sistematizacije ormara jeste da smanjite količinu odjeće koja se nalazi u njemu. Jednostavno, riješite se svih stvari koje niste obukli duže od godinu dana.

Staklene tegle


Organizujte hranu u kuhinji tako što ćete je ubaciti u staklene tegle. Žitarice i tjestenina izgledaju mnogo ljepše u providnim teglama nego u kartonskoj kutiji, zar ne?

Planiranje


Ako postoji posao koji morate obaviti, obavezno ga zapišite u podsjetnik. Planirajte treninge, sastanke, izlete ili kafu sa prijateljicama. Hej, ako je u podsjetniku, onda se mora i obaviti!

Ne odugovlačite


Ako trebate da uradite nešto, uradite to odmah. Nikada ne uradite pola posla danas, a ostatak sutra. Ako se desi da nešto sami ne možete da završite, zamolite nekoga da vam pomogne. U svakom slučaju, pronađite način da uradite sve što ste naumili.

Organizujte svoj inbox


Svakodnevno šaljete i primate poštu putem interneta. Veliki broj mejlova i ne otvorite. I iz dana u dan se stvara haos u vašem inboxu. Organizovane žene provode pola sata dnevno fokusirane na poštu, čitajući i odgovarajući na nju te sortirajući je kako bi se kasnije lakše snašle.

Redovno pravite “čistke”


Ako se nešto ne koristi, onda ne bi trebalo ni da zauzima prostor u vašem domu. To se posebno odnosi na gomilanje peškira, posteljine, krpa za posuđe i posuđa. Samo se zapitajte čemu onda služe mašine za veš i posuđe. Svake sedmice “napadnite“ jednu prostoriju te se riješite svih nepotrebnih stvari iz nje. Nakon samo mjesec dana, vaš dom će biti uredan i u njemu će se nalaziti samo stvari koje su vam neophodne.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info