6 ranih znakova da ste možda u drugom stanju

0

Termin menstruacije nije još za dvije sedmice, ali vi se osjećate kao da imate mučninu te su vam grudi veoma osjetljive. Da niste možda u drugom stanju? Iako ne postoji način da se to zasigurno zna, bez prethodno obavljenog testa trudnoće, postoji mnoštvo ranih znakova koji mogu nagovještavati da ste u drugom stanju.

Napomena: neki od sljedećih simptoma mogu imati i druge razloge – mučnina vas može “držati” danima zbog nečega što ste pojeli, a osjetljivost grudi može biti znak PMS-a. S druge strane, možete biti u drugom stanju, a da ne osjećate nikakve simptome. Ipak, sljedećih šest znakova najčešće ukazuju da je riječ o trudnoći.

Konstantni umor


Ovo može biti najčešća nuspojava začeća. Čak i u najranijim fazama vaše tijelo se priprema za “rast, istezanje i mijenjanje”.

Mučnina


Iako nikome nije sa sigurnošću poznato zašto se mučnina povezuje sa ranim danima trudnoće, pojedini stručnjaci pretpostavljaju da je to zbog hormonalnih promjena koje se u tom periodu dešavaju u tijelu žene. I, to ne mora biti samo “jutarnja mučnina” – ona se može desiti u bilo koje doba dana. Mučnina ima tendenciju da jenjava od drugog tromjesečja, mada to ipak i nije uvijek slučaj. Kod nekih žena ona je prisutna tokom cijele trudnoće.

Bolne grudi


Krivac za ovakvo stanje su hormonalne promjene. Nivo estrogena, progesterona i prolaktina raste, a svi oni mogu pridonijeti nelagodi odnosno bolnim grudima.

Blago povišena temperatura


Kada ovulirate, vaša temperatura raste za pola stepena (zahvaljujući porastu progesterona) te se vraća na normalu kada dobijete menstruaciju, osim ako nije došlo do oplodnje jajašca – progesteron tada ostaje povišen, a samim tim i vaša temperatura. To u najčešćim slučajevima nije tako velika razlika da biste je primijetili, ali ako mjerite vašu dnevnu bazalnu temperaturu dok pokušavate da ostanete u drugom stanju onda ćete to sigurno i primijetiti.

Krvarenje


Ne, ništa strašno: nemojte se iznenaditi ukoliko primijetite malo krvi na donjem iako ste u drugom stanju – to ne mora značiti da nešto nije u redu. Zapravo, to se dešava kod trećine žena u trudnoći, a najčešće u prvom tromjesečju – najvjerovatnije zbog “usađivanja” oplođenog jajašca u matericu.

Žudnja za hranom


U najvećem broju slučajeva: kiselim krastavcima i sladoledom ili sardinama i senfom ili bilo čim drugim što inače ne biste jeli skupa. Može zvučati kao kliše, ali većina žena ima ovaj simptom ili obrnuto: nekim ženama počinje da se gadi njihova omiljena hrana. Kod nekih žena može doći do želje i za prilično neobičnim “artiklima”, kao što su (primjera radi) led ili glina, a što se najčešće povezuje sa anemijom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info