Intimno zdravlje: 4 stvari koje bi vaš ginekolog volio da znate

0

Vaš ginekolog je čuo baš sve. Ipak, veliki broj žena se ustručava da sa ginekologom priča o polnom zdravlju. Ovo bi oni željeli da znate o vašem tijelu.

Rizici od gljivične infekcije


Ginekolozi kažu da bi sve žene trebale biti svjesne stvari koje povećavaju rizik od gljivične infekcije:

  • Antibiotici: ukoliko ih koristite, oni mijenjaju normalnu bakterijsku ravnotežu, a to povećava rizik od gljivične infekcije.
  • Hormonalne promjene: ako ste u stanju hormonalnih promjena, kao što je trudnoća ili nekad neprosredno prije mjesečnice, to može povećati rizik od gljivične infekcije.
  • Vlažna odjeća: nošenje vlažne odjeće nakon treninga ili kupaćeg kostima nakon kupanja, duži vremenski period, može povećati rizik od gljivične infekcije.

Genitalni herpes je češća pojava nego što mislite


Statistike pokazuju da je 30-40% svjetske populacije pozitivno na genitalni herpes prilikom testiranja tako da to nije nešto čega bi se bilo ko trebao sramiti. Zbog oralnog odnosa može doći do prelaska herpesa tipa 1 (koji se najčešće nalazi na usnama i predjelu oko njih) na genitalije ili do prelaska herpesa tipa 2 sa genitalija na usne. Dobra stvar je što danas postoje dobri anti-virusni lijekovi koji smanjuju simptome i sprečavaju dalje širenje herpesa.

Kontracepcijska spirala veoma je efikasna u sprečavanju neželjene trudnoće


Kontracepcijska spirala dio je plastike oblika slova T koji se “ubacuje” u matericu s ciljem pružanja efikasne kontracepcije u roku od tri, pet ili deset godina. Postoje dva tipa kontracepcijske spirale: jedna od njih sadrži hormonalne agense, a druga ne. U svakom slučaju, obje su veoma efikasne u sprečavanju neželjene trudnoće.

Kondomi ne sprečavaju HPV


Većina ginekologa posmatra HPV (humani papiloma virus) kao prehladu, samo što je on polno prenosiv. Međutim, to ne znači da je intimni odnos i jedini način na koji se on može “dobiti”. On se ne prenosi putem sperme već putem direktnog kontakta. Dakle, čak iako ne dođe do odnosa ili ako se prilikom odnosa koristi kondom, HPV virus se i dalje može dobiti putem intimnog kontakta.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info