5 faza intimnosti (i zašto trebate znati u kojoj se vi nalazite)

0

Vjerovatno ste upoznati sa Kübler-Ross modelom pet faza tugovanja: negiranje, ljutnja, pogodba, depresija i prihvatanje. Vjerovali ili ne, tuga i intimnost ogledaju se jedno u drugom – intenzitet, sumornost, dobitak i gubitak. Iako ne postoje tipični parovi, svaka veza prolazi kroz faze intimnosti. I kao kod tuge, ove faze se ne dešavaju se uvijek sledećim, konketnim redoslijedom. U kojoj fazi je vaša veza?

 

  • Zanesenost. Faza koja je tako divna i kojoj je tako teško odoljeti. Hormoni i logika se veoma rijetko poklapaju pa u ovoj fazi očekujemo da se druga strani javi svaki čas (provjeravanje telefona, elektronske pošte, društvenih mreža), gubimo apetit i masu drugih stvari.
  • Slijetanje. Faza koja obično prati zanesenost i koja može biti i pomalo zastrašujuća, jer stvari vidimo jasnije. Faza koja ujedno može biti i gorka i slatka, posuta ružama ili trnovita. Faza u kojoj uočavate da osoba u koju ste zaljubljeni i nije savršena, ali vam baš odgovara što je takva kakva je.
  • Pokopavanje. Do ove faze dolazi kada sve stvari koje trebate uraditi ili radite direktno utiču na vašu vezu. Prije nego ste se snašli, razgovori se uglavnom odnose na stvari kao što su (primjera radi) održavanje doma, problematika na poslu ili komunikacija sa rodbinom. Ova faza nikako nije loša, jer ona pokazuje da je veza stvarna i da ste svakodnevno svjesni njenog postojanja.
  • Reoblikovanje. U ovoj fazi, zapravo, dolazi do shvatanja kakva je vaša veza zaista. Postajete svjesni njenih mana, ali i dobrih strana. Može se reći da je ova faza i jedna vrsta buđenja, jer shvatate da je vaša veza vama sveta i značajna, bez obzira šta drugi rekli ili mislili.
  • Ljubav. Na kraju, sve se svodi na ovu zadnju fazu, zar ne? Faza u kojoj se osjećate blagosloveno, srećno i blaženo. U njoj može doći do trzavica, ali one su sporadične i rješavate ih u hodu. Svjesni ste da ste sa osobom do koje vam je najviše stalo na svijetu i ne biste je mijenjali za sva ovozemaljska blaga. Faza prave ljubavi počinje da cvjeta negdje oko pete godine veze; ostalo je rotiranje (nekad brzo, a nekad sporo) drugih faza.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info