Trudnoća: 9 činjenica o plodnosti koje niste znali

0

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju sada ili razmišljate o tome u budućnosti, bilo bi dobro da znate sledeće stvari.

 

Vašu plodnost uglavnom određuje genetika

Doktori vjeruju da broj jajašaca koja imate pri rođenju određuju dužinu vremena koju možete ostati plodni. Na rođenju, žene imaju oko dva miliona jajašaca u jajnicima. Za svako jajašce koje ovulira tokom reproduktivnog života, oko hiljadu jajašaca odumire. Druge stvari, kao što su pušenje i određene vrste hemoterapije mogu ubrzati smrt ćelija jajašaca i podstaknuti raniju menopauzu.

 

Redovni menstrualni ciklus znak je redovne ovulacije

Većina žena ima redovne cikluse u trajanju između 24 i 35 dana. To je obično znak redovne, predvidive ovulacije. Žene koje ne ovuliraju redovno imaju neredovan menstrualni ciklus. One koje ne ovuliraju uopšte mogu imati genetsko oboljenje koje se zove sindrom policističnih jajnika.

 

Grafikon bazalne temperature ne predviđa ovulaciju

Stariji metod praćenja ovulacije podrazumijeva mjerenje temperature oralnim putem svako jutro, neposredno prije ustajanja. To se zove bazalna tjelesna temperatura. Ovaj metod se koristi za uočavanje porasta bazalne temperature što je znak da je došlo do proizvodnje progesterona. Glavni problem kod ove metode je to što je već došlo do porasta temperature nakon ovulacije. To otežava “tempiranje” vremena odnosa sa vremenom koje je optimalno za začeće.

 

Većina žena sa blokiranim jajovodima nesvjesna je činjenice da je takvom stanju prethodila infekcija karlice

Oko 10% slučajeva neplodnosti nastaje zbog oboljenja jajovoda. Jedan od glavnih uzroka oboljenja jajovoda je infekcija karlice koja može nastati usljed seksualno prenosivih oboljenja, kao što je hlamidija. Ove infekcije mogu izazvati prilično male simptome tako da možete biti potpuno nesvjesni da su jajovodi zahvaćeni njima.

 

U većini slučajeva, stres ne izaziva neplodnost

Izuzev u rijetkim slučajevima ekstremnog fizičkog ili duševnog bola, žene redovno ovuliraju. Začeće tokom godišnjeg odmora vjerovatno je manje povezano sa opuštanjem nego sa slučajnošću i dobrim tajmingom seksualnog odnosa.

 

Do starosne dobi od 44 godine, većina žena je neplodna, čak iako i dalje redovno ovulira

Čak i sa značajnim liječenjem neplodnosti, stopa začeća veoma je niska nakon četrdeset i treće godine života. Većina žena koja zatrudni u četrdesetim godinama života sa liječenjem neplodnosti obično koriste donirana jajašca mlađih žena.

 

U većini slučajeva, ishrana nije povezana sa plodnošću

Veoma rijetka naučna istraživanja podržavaju teoriju da određena ishrana utiče na plodnost odnosno neplodnost. Par studija je pokazalo da mediteranski način ishrane (maslinovo ulje, riba, mahunarke) mogu pomoći u poboljšanju plodnosti.

 

Vitamin D može poboljšati rezultate tretmana plodnosti

Nedavna istraživanja pokazuju da su žene koje su bile podvrgnute tretmanima plodnosti, a koje su imale nizak nivo D vitamina, imale i nižu stopu začeća. Ovaj vitamin je od suštinskog značaja i tokom trudnoće.

 

Tjelesna težina igra veliku ulogu

Istraživanja u poslednjih nekoliko godina pokazuju da se gojaznost povezuje sa dužim vremenom do začeća. Indeks tjelesne mase manji od 18 i veći od 32 povezuje se sa problemima kod ovulacije i začeća kao i sa problemima tokom trudnoće.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info