8 stvari koje ne znate o melanomu

0

Za melanom ste sigurno čuli, ali postoje prilično velike šanse da ne znate baš sve kako biste ostali bezbjedni. Veliki broj ljudi melanom povezuje sa madežima, svijetlom puti i izbjegavanjem korištenja krema i losiona sa zaštitnim faktorom, ali to i nije baš tako. Sledećih osam stvari sigurno niste znali.

  • Jedan od najčešćih oblika raka kod odraslih. I to kod osoba starosne dobi između dvadeset i dvije i 29 godina.
  • Može “pogoditi” sve tipove kože. Istina je da osobe koje imaju više pigmenta u koži imaju manji rizik od razvoja raka kože, ali to ne znači da su one i imune.
  • Ne mora se razviti iz postojećeg madeža. Iako možete imati mnogobrojne madeže na tijelu, istraživanja pokazuju da se melanom može razviti i na nekom drugom dijelu tijela, a ne samo iz madeža.
  • Može se razviti i kod osoba koje nemaju madeže. Kao i kod osoba koje ih imaju tek nekoliko. Činjenica jeste da ste pod većim rizikom ako imate mnogobrojne madeže, ali melanom se može razviti i kod osoba koje ih nemaju.

  • Može se razviti na dijelovima tijela koji nisu izloženi suncu. Kao što su predjeli između prstiju na rukama i nogama, na području oko i ispod pazuha, zadnjici, genitalijama.
  • Najsmrtonosniji oblik raka. Dok su karcinom bazalnih i skvamoznih ćelija češći od melanoma, oni imaju i veću stopu preživljavanja. Procjenjuje se da jedna osoba dnevno u svijetu umre od raka kože, što ga čini najsmrtonosnijim oblikom ove zloćudne bolesti.
  • Može se izliječiti kada se otkrije na vrijeme. Što se prije otkrije to su i veće šanse za izlječenje. Svjetska fondacija za zaštitu od raka kože preporučuje pregled jednom godišnje, kako bi se na vrijeme otkrile promjene na koži.
  • On ne “napada” samo osobe koje se izlažu suncu ili koje koriste solarijum. Osobe sa porodičnom istorijom melanoma mogu mu biti podložnije od ostatka populacije. Istraživanja pokazuju da osobe kojima je neko od roditelja ili brat ili sestra imao zloćudnu bolest imaju rizik od razvoja melanoma veći za 10-15%.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info