Intimno zdravlje: 7 najčešćih menstrualnih problema i 7 rješenja

0

Vjerovatno ne postoji žena koja se nije suočila sa mensturalnim problemima odnosno tegobama. One mogu biti različite, u zavisnosti od žene do žene, a najčešće se kreću od povećane želje za slatkišima preko preosjetljivosti do nesnosnog bola. Šta uraditi? Sljedećih sedam savjeta mogu vam biti od pomoći.

Emocionalna osjetljivost


Veoma velik broj žena ekstra je osjetljiv na hormonalne promjene koje se dešavaju tokom onih dana u mjesecu, a što može uticati na hemikalije u mozgu koje kontrolišu emocije na prilično čudan način. Naime, nije nimalo čudno ako plačete čak i na reklame sa emotivnom tematikom.

Ovdje vam može pomoći ishrana: redovno unosite složene ugljene hidrate, kao što su lisnato povrće i integralne žitarice koji vam mogu pomoći da nivo šećera u krvi, ali i emocije, držite pod kontrolom.

Glavobolje


Ukoliko patite od glavobolja ili migrena tokom onih dana u mjesecu, najčešći krivac je prostaglandin, hormon koji uzrokuje grčeve te istovremeno “napada” nerve u glavi.

Kombinacija antiupalnih lijekova i lijekova protiv migrene može biti od pomoći, jer može zaustaviti proizvodnju prostaglandina, ali prije nego se odlučite na taj korak obavezno se posavjetujte sa farmaceutom ili doktorom.

Osjetljivost grudi


Sa povećanjem obima grudi tokom mjesečnice najčešće se javlja i osjetljivost, posebno kod žena koje su osjetljive na povećanje nivoa hormona progesterona. Hormon aktivira ćelije grudi, naizgled ih pripremajući za trudnoću.

Kod nekih žena dolazi do smanjenja osjetljivosti sa smanjenjem unošenja dnevne doze kofeina. Ukoliko vježbate, bilo bi najbolje da nabavite sportski brushalter, jer on može smanjiti “pritisak” na grudima do kojeg dolazi prilikom vježbanja.

Pospanost


Svaki put kada dođe do gubitka krvi dolazi i do gubitka željeza, minerala odgovornog za količinu energije u organizmu. Željezo je mineral koji učestvuje i u stvaranju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje.

Unosite namirnice koje sadrže željezo (špinat, blitva, pasulj i druge vrste mahunarki) kako biste organizam opskrbili dovoljnim količinama pomenutog minerala.

Grčevi


Postoji razlog zbog kojeg se osjećate kao da se porađate tokom onih dana u mjesecu – mišići materice se grče. Ti grčevi odnosno kontrakcije uzrokovane su prostaglandinom – što ga više imate to se gore osjećate.

Zagrijavanje bolnog mjesta deset do petnaest minuta može pomoći u širenju krvnih sudova materice, poboljšanju cirkulacije i bržem eliminisanju prostaglandina iz organizma. Svakodnevno upražnjavanje aerobnih vježbi u roku od pola sata, takođe, može smanjiti pojavu grčeva.

Nadutost


Čak više od 80% žena susreće se sa ovim problemom tokom mjesečnice. Začuđujuće, još uvijek nije poznato šta izaziva ovo zadržavanje vode u organizmu tokom onih dana u mjesecu, ali je poznato da ga so i alkohol pogoršavaju.

Zaobilazite ih u širokom luku te povećajte unos omega-3 masnih kiselina. Istraživanja pokazuju da samo dva grama dnevno mogu smanjiti pojavu nadutosti tokom mjesečnice.

Želja za hranom


Definitivno niste jedina žena koja želi da se “parkira” ispred rafe sa slatkišima tokom onih dana u mjesecu. Međutim, ovi simptomi počinju u mozgu. Pad serotonina prije mjesečnice povezuje se sa željom za slanim ili slatkim ugljenim hidratima koji, najvjerovatnije, utiču na povrat serotonina na optimalan nivo.

Stručnjaci preporučuju da, u ovakvim slučajevima, ne trebate pretjerivati. Dajte sebi oduška, ali ipak budite umjereni (pojedite jedan komad torte, a ne tri). Kad već pričamo o hrani, bilo bi dobro da u ishranu uključite namirnice koje sadrže kalcijum, jer (iz nepoznatog razloga) taj mineral može ublažiti čitav niz simptoma koji se javljaju tokom mjesečnice.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info