7 zvukova koje često čujete u kući, a ne znate šta predstavljaju

0

Naravno, neki od zvukova koje svakodnevno čujete u svom domu zvuče sasvim normalno. Ali, postoje i neki zbog kojih biste se trebali i zabrinuti. Taj tupi udarac u sred noći ili škripanje koje se čuje iz kupatila možda i nije toliko bezlazleno kao što mislite. Donosimo sedam neobičnih zvukova na koje biste trebali obratiti pažnju.

 

Čujete vodu da teče, a niko je ne koristi

Pregledajte vodokotliće kako biste se uvjerili da nijedan nije zaglavljen. Takođe, provjerite mašinu za suđe, a i za veš, da ih kojim slučajem niste ostavili uključenima. Ako je zvuk i dalje prisutan, zatvorite glavni ventil za vodu te provjerite da li je negdje došlo do curenja.

 

Škripanje i lupanje koje dolazi iz klime

Ako je filter za klimu pogrešno postavljen, sigurno će se brzo isprljati i začepiti od prašine i prljavštine. Zbog toga se može desiti da vazduh koji izlazi iz klime proizvodi neobičan zvuk, poput jecaja. Klimatski uređaji tokom rada vibriraju, tako da se neki unutrašnji dijelovi vremenom olabave što dovodi do lupkanja. Ako uređaj proizvodi zvuk sličan zavijanju, to znači da je vrijeme da zamijenite remenje, a konstantno pucketanje je znak da klimu trebate dopuniti freonom. Ako su zvukovi i dalje prisutni, pozovite majstora.

 

Sumnjate da u kući imate “podstanare”

Najveći izvor buke su najčešće miševi, štakori i vjeverice koje se “igraju” na tavanu ili u podrumu. Glodare nipošto ne smijete ignorisati, jer oni grickaju sve pa i električne žice. Statistika pokazuje da je uzrok velikom broju požara upravo kratki spoj električnih žica koje su glodari oštetili.

 

Čujete grebanje u olucima

Može se desiti da pogrešno protumačite grebanje u zidovima. To su najčešće glodari. Ali, takođe, mogu biti i ptice koje hodaju po olucima, posebno ako ima vode u njima. Ako se voda zadržava u olucima, to znači da nisu adekvatno postavljeni. U tom slučaju pozovite limara kako biste bili sigurni da voda pravilno otiče što dalje od kuće.

 

Čuje se zujanje u utičnicama i sijalicama

Ako čujete konstantno zujanje iz utičnice ili lampe, to je obično znak da su olabavile električne žice. Oslabljene žice mogu izazvati iskrenje, što može dovesti do požara.

 

Frižider se pomijera ili ne prestaje da zuji

Ako se frižider stalno pomijera ili nešto lupka u njemu, moguće je da nešto nije u redu sa kompresorom. Stalno zujanje znači da frižider konstantno hladi što znači da nešto nije u redu sa regulatorom temperature. Vodite računa da ga ne pretrpavate namirnicama kako bi vazduh slobodno cirkulisao. U svakom slučaju, pozovite majstora koji će znati kako da ukloni problem.

 

Mašina za sušenje veša proizvodi neugodni “krik”

Ako i vi imate ovaj problem, najvjerovatnije je u pitanju oslabljeni remen. Takođe, često se desi da zaboravite da uklonite zaštitne šarafe (tvornički postavljeni radi sigurnijeg transporta) pa prilikom prvog korištenja sušilice moguće je da čujete i glasno lupanje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info