10 najotpornijih ukrasnih biljaka koje možete imati u vašem domu

0

Ako ste već izgubili nadu da će svaka biljka koju unesete u kuću preživjeti zimu, nemojte se predavati. Na vašu sreću, postoje biljke koje ne traže mnogo znanja niti pažnje te mogu preživjeti skoro sve uslove. Donosimo deset najotpornijih biljaka koje će uljepšati vaš dom, a da pri tome neće očekivati ništa zauzvrat.

 

Vilina kosa

Nažalost, u vašem stanu nema dovoljno prirodne svijetlosti te ste ubijeđeni da niste u mogućnosti da uzgajate kućne biljke. Ne brinite se, jer postoji veliki broj sitnog rastinja, poput viline kose, koja neometano raste i bez direktne izloženosti suncu.

 

Aloe vera

Aloe vera spada u sukulente koji zahtijevaju minimalnu pažnju. Posadite je u saksiju, stavite pored prozora i zalijevajte je s vremena na vrijeme. Aloe veru je najbolje držati u kuhinji, jer osim svojih nutricionističkih svojstava ona ima i ljekovito dejstvo (odlična je za ublažavanje opekotina).

 

Krasula – Drvo novca

Krasula je porijeklom iz Južne Afrike, ali omiljena je širom svijeta zbog svojih predivnih bijelih i ružičastih cvjetova. Ona cvjeta čak i tokom zime te zahtijeva minimalnu pažnju.

 

Magareći rep

Jednostavna za održavanje, ova biljka jedino zahtijeva sunčevu svjetlost. Stavite je na prozor koji je okrenut ka južnoj strani.

 

Lirasti fikus

Želite veliku i efektnu biljku koja zahtjeva minimalnu pažnju? Lirasti fikus je idealan izbor za vaš dom. Ova biljka može narasti i do jednog i po metra. Izložite ga direktnoj sunčevoj svijetlosti te zalijevajte dva puta sedmično.

 

Orhideja

U potrazi ste za biljkom koja je istovremeno egzotična i elegantna, ali ne zahtijeva specijalnu tropsku klimu kako bi rasla? Nabavite orhideju koja će napredovati i bez direktne sunčeve svjetlosti i potrebno je da je zalijete jednom sedmično. Najbolji način zalivanja je da u saksiju stavite kockicu leda.

 

Mahovina u terarijumu

Ako pronađete način da mahovinu održite vlažnom, ona će rasti baš kao “iz vode“. Pa zašto onda ne nabavite terarijum u koji ćete staviti mahovinu? Divan način da unesete dašak prirode u vaš dom.

 

Kaktus

Bez obzira na vrstu koju izaberete, kaktusi su biljke koje je najjednostavnije održavati. Sve što je potrebno jeste da ih zalijete svakih nekoliko mjeseci.

 

Sukulenti

Mini sukuletni izgledaju predivno, bilo da su zasađeni pojedinačno ili u grupi. Većina ovih biljaka je niskog rasta i ne zauzima mnogo prostora te su vrlo zahvalne kao sobne biljke. Odlično uspijevaju i tokom ljeta, jer su navikle na visoke temperature te ih ne trebate često zalijevati.

 

Tilandsija – Vazdušna biljka

Vazdušne biljke su dobile ime zbog činjenice da im je skoro samo vazduh potreban kako bi preživjele. Hrane se preko lišća kojeg je jednom mjesečno potrebno pošpricati vodom. Zanimljivo je to što ih, pored saksija, možete gajiti i u staklenim kuglama ili u školjkama. Vodite računa da kugle nisu premale, kako bi oko biljke strujalo dovoljno vazduha.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info