Trudnoća: 10 načina da povećate šanse za začeće

0

Neke žene ostanu u drugom stanju “bez napora”; kod drugih, to može trajati mjesecima, čak i godinama. Zašto je to tako? Stručnjaci priznaju da je to prilična misterija. Ipak, slažu se da sve zavisi od žene do žene, ali i da je potrebno napraviti male promjene u stilu života kako bi se šanse za začeće povećale.

Izbjegavajte gazirana pića

Istraživanja pokazuju da žene koje piju dvije ili više čaša bilo kojeg gaziranog pića dnevno imaju oko 16% nižu stopu plodnosti u odnosu na žene koje ih ne piju uopšte.

 

Idite ranije na spavanje

Istraživanja pokazuju da žene koje su podvrgnute vantjelesnom tretmanu oplodnje najbolje rezultate imaju kada redovno spavaju sedam do osam sati noću.

 

Oralno zdravlje

Oboljenja desni mogu uticati na začeće. Naime, istraživanja pokazuju da se taj period može produžiti i do dva mjeseca. Redovno posjećujte stomatologa i obavezno održavajte zdravlje zuba i desni na optimalnom nivou.

 

Vježbajte, ali umjereno

Mršave žene koje vježbaju pet i više sati sedmično imaju i do 42% manje šanse da zatrudne u odnosu na žene koje ne vježbaju tako energično.

 

Gledanje TV-a

Naravno, u cijeloj ovoj priči bitan je i vaš partner. Istraživanja pokazuju da muškarci koji gledaju televizijski program preko dvadeset sati sedmično imaju i do 44% manju količinu spermatozoida u odnosu na muškarce koji rjeđe prate televizijski program.

 

Stres

Veoma teško ga je izbjeći, ali kada je nivo stresa previsok tada prestajete da ovulirate.

 

Izbjegavajte gluten

Nedavna istraživanja pokazuju da oko 6% žena sa neobjašnjivom neplodnošću ima celijačnu bolest. One proizvode antitijela koja mogu ometati razvoj posteljice. Nakon što su bile podvrgnute ishrani bez glutena, oko 95% ispitanica ostalo je u drugom stanju u roku od godinu dana.

 

Tjelesna težina

Kod gojaznih muškaraca veće su šanse da imaju manje količine sperme. Istraživanja pokazuju i da se spermatozoidi sporije kreću kod gojaznih muškaraca.

 

Pušenje

Pušenje dovodi do nižeg kvaliteta sperme pa je i to jedan od razloga zbog kojih se preporučuje eliminisanje ove navike, posebno kada pokušavate da začnete.

 

Mobilni telefon

Muškarci koji mobilni telefon “drže” na kaišu ili u džepovima pantalona imaju manju količinu spermatozoida, najvjerovatnije zbog emitovanja elektromagnetnih talasa mobilnog telefona.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info