5 činjenica koje trebate znati o celulitu

0

Ah, celulit. Poput radoznale komšinice, prilično je naporan, ali i skoro neizbježan dio života. On se može javiti kod svake žene: javlja se kada se vlakna kolagena koja vezuju masti za kožu rastegnu i pocijepaju, omogućavajući masnim ćelijama da se šire. Saznajte sve što trebate znati o celulitu na jednom mjestu, ali i par načina da ga se riješite ili bar da ublažite njegov izgled.

 

  • Celulit nije masnoća. Nemojte brkati to dvoje: celulit su neravnine i rupice na koži koje su vidljive kada se masnoća podijeli u sitne “džepove” u koži.
  • Određene kreme mogu biti od pomoći. I to one koje sadrže kofein i retinol. Kofein stimuliše protok krvi i privremeno skuplja masne ćelije dok retinol, tokom vremena, pomaže u obnavljanju ćelija. Stručnjaci predlažu da se prvo nanosi krema sa retinolom, a onda i ona koja sadrži kofein. Ipak, imajte na umu da vam one neće pomoći da se riješite celulita već će samo ublažiti njegov izgled.
  • Vježbanje može smanjiti pojavu celulita. Istina je! Intervalni trening sagorijeva masnoće (usljed čega je i celulit manje primjetan). Ovdje pogledajte i jednostavne vježbe koje vam mogu pomoći u borbi protiv celulita.

  • Mršavljenje ne utiče na nestanak celulita. Naravno, višak kilograma povećava šanse od vidljivog celulita. Ali, čak i kada smršate, tkivo je još uvijek razvučeno i oštećeno. Geni, upale i hormonska neravnoteža – sve navedeno utiče na to koliko ćete celulita imati. Dakle, čak i da smršate deset ili više kilograma to ne znači da ćete se u potpunosi riješiti celulita.
  • UV zrake pogoršavaju izgled celulita. Još jedan razlog da uvijek koristite kremu ili losion za sunčanje: UV zrake mogu oštetiti kolagen usljed čega se celulit više primjećuje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info